Foto: Valsts kanceleja
Piektdien pulksten 13 sākusies Operatīvās vadības grupas (OVG) sēde, kurā tiek spriests par ceturtdien 10 stundas ilgajā Krīzes vadības padomes (KVP) sēdē lemto, tostarp par ārkārtējās situācijas izsludināšanu uz trim mēnešiem un papildu ierobežojumiem dažādās jomās, noskaidroja portāls "Delfi".

Lai arī sākotnēji Ministru kabinets (MK) paziņoja, ka MK sēde sāksies pulksten 15, vēlāk šis laiks tika pārcelts uz pulksten 17, jo ekspertiem vēl nepieciešams laiks tiesību aktu projektu izstrādes pabeigšanai.

Sēde sākās ar sešu minūšu nokavēšanos.

Zināms arī, ka MK plāno skatīt rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, kurā tiktu iekļauti arī jaunie epidemioloģiskie ierobežojumi.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka KVP pēc desmit stundu ilgas sēdes piektdienas naktī panāca vienošanos par nepieciešamību valstī izsludināt trīs mēnešus ilgu ārkārtējo situāciju, kā arī paredzēt ierobežojumus pret Covid-19 nevakcinētajiem.

Tāpat nelieli epidemioloģiskās drošības pasākumi attieksies uz poti saņēmušajiem un Covid-19 izslimojušajiem.

Krīzes vadības padome lēmusi visā publiskajā sektorā noteikt pienākumu vakcinēties pret Covid-19, tāpat plānots paredzēt plašākas prasības vakcinēties privātajā sektorā strādājošajiem.

Ierobežojumi skars arī veikalu darbību, proti, valdība plāno lemt par to darba laika ierobežošanu, kā arī veikali būs pieejami tikai cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai šīs slimības pārslimošanas faktu. Izņēmums būs pirmās nepieciešamības preču veikali, piemēram, pārtikas.

Tāpat plānots noteikt pienākumu veikt darbu attālināti.

Kariņš sacīja, ka uz ārkārtējās situācijas laiku arī valdība strādās attālināti.

Tāpat premjers pauda, ka visās iekštelpās, kurās varēs notikt pasākumi, tos varēs apmeklēt tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši iedzīvotāji, publiskajos pasākumos tiks paredzēts apmeklētāju skaita ierobežojums un pilnīgi visiem apmeklētājiem būs jāvalkā mutes un deguna aizsargmaskas.

"Delfi" jau vēstīja, ka Valsts operatīvās medicīniskās komisijas (VOMK) sēdē ceturtdien pieņemts lēmums izsludināt ārkārtējo situāciju medicīnā Latvijā. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā joprojām straujo saslimstības ar Covid-19 kāpumu un pieaugošo slimnīcu noslodzi.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ceturtdien preses konferencē skaidroja, ka ārkārtējā situācija veselības aprūpes nozarē nozīmē, ka slimnīcām būs plašākas iespējas ātrāk un izlēmīgāk rīkoties ar to rīcībā esošajiem resursiem, piemēram, lai operatīvi veselības aprūpē iesaistītu medicīnas personālu, kas ikdienā nestrādā ar infekcijas pacientiem, citādāk plānot darba un atvaļinājumu grafiku, lai virzītos uz neatliekamās un akūtās aprūpes sniegšanu, tam visam notiekot uz plānveida veselības aprūpes atlikšanas rēķina.

Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs mediju pārstāvjus informēja, ka epidemioloģiskā situācija strauji pasliktinās, proti, pēdējās septiņās dienās pieaudzis pozitīvo testu īpatsvars līdz 7% dienā, kas nozīmē: no 100 testētajiem septiņiem cilvēkiem konstatēta saslimšana. Tāpat pēdējās septiņās dienās par 46% pieaudzis kumulatīvais stacionēto Covid-19 pacientu skaits. Aizvadītās nedēļas laikā no Covid-19 bojā gājuši 60 cilvēki.

Tāpat vēstīts, ka gadījumā, ja Ministru kabinets lems par jauniem ierobežojumiem, kas varētu skart atsevišķas nozares, valsts šīm nozarēm un tajās nodarbinātajiem nodrošinās krīzes atbalsta programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!