Foto: F64

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija atbalstījusi Ministru kabineta izstrādāto rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija valdības izstrādāto rīkojumu pār ārkārtējās situācijas izsludināšanu izskatījusi šā gada 12. oktobra sēdē un paudusi tam atbalstu.

Pēc minētās komisijas aicinājuma Saeimas prezidijs lēmis iekļaut ceturtdien, 14. oktobrī, parlamenta sēdē lēmuma projektu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Saskaņā ar Covid-19 pārvaldības likumu, Ministru kabinetam ir pienākums informēt Saeimu par tādu ierobežojumu noteikšanu, kas skar personu tiesības un likumiskās intereses vai kuri var ietekmēt valsts ekonomiku.

Vienlaikus likums paredz, ka Saeimas atbildīgā komisija Ministru kabinetam var ierosināt pārskatīt paredzētos ierobežojumus, ja, tās ieskatā, sabiedrības drošības riskus saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību iespējams efektīvi novērst ar personu tiesības un likumiskās intereses mazāk ierobežojošiem, kā arī ekonomiku mazāk ietekmējošiem pasākumiem.

Jau ziņots, ka pirmdien, 11. oktobrī, stājas spēkā ārkārtējā situācija Covid-19 ierobežošanai.

Ārkārtējās situācijas laikā iedzīvotājiem jāievēro virkne ierobežojumu, kas galvenokārt skars pret Covid-19 nevakcinētas personas.

Ārkārtējās situācijas laikā visi pakalpojumi pamatā tiks nodrošināti tā dēvētajā drošajā režīmā, proti, tos varēs saņemt personas ar Covid-19 sertifikātu.

Ārkārtējās situācijas laikā darba devējiem jānodrošina darbiniekiem attālinātā darba iespējas, ja darba specifika to pieļauj.

Brīvdienās un svētku dienās būs aizliegta tirdzniecības pakalpojumu sniegšana tirdzniecības centros.

Sportā procesi, kas līdz šim bija paredzēti dzeltenajā režīmā, turpmāk būs zaļajā režīmā, bet ar papildus drošības nosacījumiem par telpu platību, ģērbtuvju noslodzi u.c.

Izglītības iestādei ir jānodrošina, ka izglītības procesā un pasākumos skolā vienlaikus vienā telpā neatrodas dažādu grupu, klašu vai kursu izglītojamie, šo principu ievērojot arī ārtelpās, starpbrīžos vai ārtelpu nodarbību laikā.

Augstskolās un koledžās klātienē studiju procesā piedalās, tiek nodarbināti un sniedz pakalpojumus tikai ar sadarbspējīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Tāpat ārkārtējās situācijas laikā tiks ierobežots arī sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu un reliģisko organizāciju darba laiks – tās varēs darboties no pulksten 6 līdz pulksten 21.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!