Foto: F64

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzskata, ka mājsēdes mērķis ir maksimāli ierobežot cilvēku kontaktēšanos, tomēr atsevišķiem ministriem ir bažas par dažu jomu neierobežošanas pamatotību.

Trešdien valdības ārkārtas sēdē, izskatot rīkojuma projektā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu ietvertos ierobežojumus laika posmā no 21. oktobra līdz 15. novembrim, atsevišķi ministri un nozaru pārstāvji pauda neapmierinātību ar dažiem rīkojumā ietvertiem pasākumiem.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Mužniece (JKP) kritizēja atsevišķus "ielobētus" punktus, kas neesot pieņemami, piemēram, atļaut strādāt ziedu un grāmatu veikaliem, atļaut kristības, kā arī līdzīgi kā pagājušajā ziemā arī šajā mājsēdē ar uzņēmuma karti varēs iepirkties veikalā "Depo". Ministres ieskatā, jaunais regulējums būtībā ļaus cilvēkiem pulcēties.

Ministres ieskatā, ja šādi izņēmumi tiek pieļauti, tad viņa aicina mājsēdes laikā nodrošināt mācības klātienē. Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) atgādināja ministrei, ka jau iepriekš ticis diskutēts par grāmatu kā pirmās nepieciešamības preci mājsēdes laikā, tāpēc tagad būtu neērti atkal pie tā atgriezties.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga pievienojās Muižnieces paustajam, atzīstot, ka mājsēde pamatā ierobežos izglītības iestāžu darbu. Vanagas ieskatā, par epidemioloģiskās drošības pasākumiem būtu jāļauj lemt izglītības iestāžu vadītājiem.

Ministru prezidents norādīja, ka mājsēde pamatā tiek ieviesta ar mērķi maksimāli ierobežot cilvēku kontaktēšanos un lai mazinātu slimnīcu pārslodzi. Vienlaikus viņš pauda bažas, ka situācijā, kad valdība vienojusies par "visa slēgšanu", tomēr izstrādātajā regulējumā ir parādījušies ministru "ielobētas" nozaru intereses. Premjers aicināja Operatīvās vadības grupas vadītāja, Valsts kancelejas direktora Jāņa Citskovska skaidrojumu izglītības ministres paustajām bažām.

Runājot par attālināto tirdzniecību, Citskovskis paskaidroja, ka šajā mājsēdes regulējumā vairs nebūs tādi robi, kas ļautu klientam, piemēram, veikalā "Depo" noformēt uzņēmuma karti un iegādāties preces klātienē. Viņš uzsvēra, ka mājsēdes laikā preces no saimniecības veikaliem varēs pasūtīt attālināti un tās saņemt ārpus tirdzniecības telpām.

Par grāmatnīcu darbību mājsēdes laikā Valsts kancelejas direktors paskaidroja, ka iepriekš valdība piekāpās publiskam spiedienam, ka mājsēdes laikā drīkst tirgot alkoholu, bet nedrīkst tirgot grāmatas. Viņš piebilda, ka publiskas konfrontācijas rezultātā tika atļauts tirgot grāmatas, tāpēc arī šajā regulējumā tiek paredzēta iespēja iegādāties grāmatas klātienē.

Savukārt par ziedu veikalu darbības atļaušanu Citskovskis skaidroja, ka iepriekšējā mājsēdē arī tika liegta ziedu iegāde, tomēr tas ticis mainīts, ņemot vērā, ka cilvēki dodas mūžībā un viņu tuvinieki vēlas no aizgājēja pienācīgi atvadīties.

Noklausījusies skaidrojumu, Muižniece daļu skaidrotā pieņēma, tomēr viņa atkārtoti uzstāja, ka mājsēdes laikā ir jānodrošina pieeja tikai pirmās nepieciešamības precēm, bet kristības, telekomunikāciju preču, ziedu un grāmatu veikalos netirgo pirmās nepieciešamības preces. Muižniece arī aicināja neļaut darboties tūrisma mītnēm. Ministres ieskatā, šāda pieeja nesaskan ar iepriekš panākto politisko apņemšanos, ka izglītības iestādes ir pēdējās, pret ko tiek vērsti ierobežojumi.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) aicināja tomēr atļaut mājsēdes laikā darboties tūrisma mītnēm, sevišķi patlaban, skolēnu brīvlaikā, kad ģimenes dodas atpūtā. Tāpat ministrs norādīja uz problēmu, ka patlaban tūrisma mītnēs jau ir izmitināti cilvēki. Vitenbergs atzina, ka, aizliedzot tūrisma mītņu darbību, vietējie iedzīvotāji šos pakalpojumus dosies izmantot Lietuvā un Igaunijā.

Ministri atbalstīja Kariņa priekšlikumu, ka diskusiju gaitā minētās problēmas vēlreiz tiks pārrunātas Operatīvajā vadības grupā. "Nekas traks nenotiks, ja šodien regulējums ir šāds, bet pēc nedēļas būs citādāks," secināja Kariņš.

Jau ziņots, ka Covid-19 izplatības ierobežošanai un slimnīcu atslogošanai Latvijā no ceturtdienas, 21. oktobra, līdz 15. novembrim ieviesīs stingrākus epidemioloģiskās drošības pasākumus jeb mājsēdi.

Mājsēdes laikā no pulksten 20 līdz pulksten 5 tiks ieviesta komandantstunda, skolēnu brīvlaiks tiks pagarināts līdz oktobra beigām, šajā laikā nevarēs sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, kā arī klātienē nevarēs saņemt sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!