Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Ātra ieroču sistēmu nogādāšana un izvēršana ir spēja, kas militāra konflikta gadījumā var būt izšķirīgi svarīga un būtiski ietekmēt taktisko situāciju. Sevišķi nozīmīgi tas ir Baltijas valstīs, kur ārējas militāras agresijas gadījumā ir svarīgi iegūt laiku NATO papildspēku ievešanai.

Pirmdien, 25. oktobrī, spēju ātri izvērst augstas mobilitātes daudzstobru raķešu artilērijas sistēmu (HIMARS) Spilves lidlaukā demonstrēja ASV Īpašo operāciju spēki.

Vingrinājuma mērķis bija demonstrēt kolektīvās aizsardzības spējas un iespējas Latvijā ātri nogādāt uguns atbalstu, lai sniegtu palīdzību Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) valsts aizsardzībā, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijā.

Praktiski tas izpaužas tā, ka Spilves lidlaukā nosēžas ASV Īpašo operāciju spēku gaisa kuģis MC-130J "Commando II", no tā nekavējoties tiek izkrauta un izvērsta šaušanai HIMARS raķešu sistēma. Pēc simulētas šaušanas mobilā platforma tiek novākta un iekrauta atpakaļ lidaparātā, lai būtu gatava āri doties uz citu vietu.

Portāls "Delfi" novēroja, ka no lidmašīnas nosēšanās bija nepieciešams minūtēs mārāms laika sprīdis, līdz HIMARS raķetes bija paceltas kaujai.

"Šodien mēs pārliecinājāmies par ASV spēju un gatavību zibenīgi, jebkurā vietā un laikā Latvijā nogādāt raķešu artilērijas sistēmu HIMARS," uzsver Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

"Vingrinājuma laikā Latvijas un ASV karavīri demonstrēja izcilu sadarbību un spēku savietojamību, kas apliecina gatavību reaģēt jebkurā krīzes situācijā, lai aizsargātu mūsu valsti un katru tās iedzīvotāju," teica ministrs.

HIMARS raķetēm ir visai iespaidīgs darbības attālums – līdz aptuveni 480 kilometriem. Tas nozīmē, ka no pozīcijām Spilvē raķetes var nosegt visu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas teritoriju, kā arī sasniegt pusi Baltkrievijas, tostarp Minsku, un daļu Krievijas rietumu. Tāpat raķešu sasniedzamības zonā teorētiski nonāktu Kaļiņingradas apgabals un Polijas teritorija ar tā saukto Suvalku koridoru.

Ekrānuzņēmums no "Google maps"

Uz vienas HIMARS platformas ir vieta sešām raķetēm. Tās paredzētas pretinieka artilērijas, pretgaisa aizsardzības sistēmu, bruņumašīnu, apgādes konvoju un citu mērķi iznīcināšanai. Mobilā platforma spēj pārvietoties ar ātrumu 85 kilometri stundā, kas ļauj pēc raķešu palaišanas ātri pamest operācijas vietu, pirms to ir identificējis pretinieks, skaidro portāls "Army Technology".

2020. gada 19. novembrī ASV demonstrēja spējas dažu stundu laikā nogādāt HIMARS sistēmu Rumānijā, izšaut raķetes Melnajā jūrā un atgriezties atpakaļ Vācijā. Kā raksta žurnāls "Forbes", tas bija īpaši Krievijai veltīts signāls.

Video zemāk: HIMARS sistēma darbībā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!