Foto: LETA
Latvijas, Lietuvas un Polijas valdību vadītāji uzskata, ka jārosina Eiropas Savienībai (ES) lemt par stiprākām sankcijām pret Aleksandra Lukašenko vardarbīgo režīmu, portālam "Delfi" pavēstīja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) preses sekretārs.

Pirmdienas, 8. novembra, vakarā Kariņš aktuālo situāciju uz Polijas-Baltkrievijas robežas pārrunāja ar Lietuvas premjerministri Ingrīdu Šimonīti un Polijas premjerministru Mateušu Moravecki.

Pēc pārrunām Kariņa preses sekretārs Sandris Sabajevs paziņojumā medijiem norādīja, ka par saspīlēto situāciju valstu robežā ir atbildīgs Aleksandra Lukašenko režīms, kas apzināti pakļauj briesmām trešo valstu pilsoņus.

"Visu trīs valdību vadītāji bija vienisprātis, ka jārosina Eiropas Savienībai lemt par stiprākām sankcijām pret vardarbīgo režīmu. Tāpat svarīga ir starptautisko organizāciju iesaiste situācijas risināšanā uz robežas ar Baltkrieviju," vēstīja premjera pārstāvis.

Latvijas, Lietuvas un Polijas premjerministri arī turpmāk regulāri sazināšoties, lai koordinētu rīcību ES ārējo robežu aizsardzībā.

Kariņš aktuālo situāciju un tālāko nepieciešamo rīcību ES līmenī pirmdien pārrunāja arī ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu.

Savukārt Latvijas prezidents Egils Levits 8. novembrī aktuālo situāciju uz Polijas-Baltkrievijas robežas pārrunāja ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu. Levits sociālajā medijā "Twitter" pauda, ka Eiropai jāapsver sankcijas pret aviosabiedrībām un lidostām, kas iesaistītas migrantu nogādāšanā Baltkrievijā.

Urzula fon der Leiena pēc pārrunām ar Polijas, Lietuvas un Latvijas valdības vadītājiem norādīja, ka "ES īpaši vērtēs, kā uzlikt sankcijas, ieskaitot iekļaušanu melnajā sarakstā, tām trešo valstu aviokompānijām, kuras iesaistās cilvēku tirdzniecībā". Viņa arī pauda, ka "migrantu instrumentalizēšana politiskiem nolūkiem ir nepieņemama".

Jau vēstīts, ka pirmdienas rītā konstatēts visu laiku vērienīgākais mēģinājums no Baltkrievijas ar varu iebrukt Polijā, sociālajā medijā "Twitter" ziņoja Polijas premjera kancelejas Nacionālās drošības departamenta vadītājs un ministra līmeņa specdienestu koordinatora pārstāvis Staņislavs Žarins.

Kā pirmdien portālam "Delfi" ar preses dienesta starpniecību pavēstīja iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP), Valsts robežsardze un citi dienesti rūpīgi seko ziņām no Polijas-Baltkrievijas robežas un notikumu attīstībai Baltkrievijā, taču situācija uz Latvijas-Baltkrievijas robežas tiek kontrolēta.

Sīkāk par situāciju uz Polijas-Baltkrievijas robežas var lasīt portāla "Delfi" teksta tiešraides arhīvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!