Foto: DELFI

Piektdien veselības, izglītības, ekonomikas un kultūras nozaru eksperti preses konferencē informēja par drošības pasākumiem Latvijā pēc mājsēdes beigām 15. novembrī. Preses konferences tiešraidei bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Konferencē piedalījās Veselības ministrijas Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane, Izglītības departamenta juriskonsulte Ance Rudzīte, Kultūras ministrijas pārstāvis Uldis Zariņš, Ekonomikas ministrijas pārstāve Zaiga Liepiņa.

Veselības ministrijas (VM) Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane sacīja, ka mājsēdes ietekmē saslimstības rādītājs ir samazinājies. Tāpat samazinājies slimnīcās stacionēto pacientu rādītājs. Viņa uzsvēra, ka ieviestie pasākumi ir devuši efektu, bet situācija joprojām ir nestabila. "Tendence var mainīties, un ir jābūt ļoti piesardzīgiem. Paralēli mājsēdei tiek rīkoti pasākumi vakcinācijai, un redzam situācijas uzlabošanos – vakcinācijas aptveres intensitāte ir diezgan stabila," žurnālistiem sacīja VM pārstāve, pieminot vakcinācijas efektivitāti un to, ka drošības pasākumi īpaši svarīgi ir tieši tai sabiedrības grupai, kas nav vakcinēta pret Covid-19: "Vakcinētiem cilvēkiem risks inficēties ir divreiz mazāks nekā nevakcinētiem. Tāpat būtiski lielākā daļa no Covid-19 mirušo ir cilvēki, kas nav vakcinēti vai nav pabeiguši vakcināciju," atzina Feldmane.

VM ieskatā laika ierobežojums dažādiem pakalpojumiem – no pulksten 6 līdz 21 nepalielinās cilvēku pulcēšanos, taču liks vairāk apdomāt laiku, lai saņemtu pakalpojumus un iepirktos, kā arī retāk dotos spontāni uz veikaliem.

Izglītība

Izglītības departamenta juriskonsulte Ance Rudzīte sacīja, ka izglītības process turpināsies klātienē, kā tas bija līdz 20. oktobrim. Ir pieļaujama pirmsskolas izglītības programmas īstenošana apvienotās grupās no vienas iestādes.

Mācību procesā, izņemot vidējās izglītības pakāpē atbilstoši mācību programmas specifikai, ir jānodrošina klašu nepārklāšanās. Atsevišķos gadījumos ir iespējamas arī attālinātās mācības, piemēram, rotācijas kārtībā ne vairāk kā piecas dienas mēnesī, lai nodrošinātu klašu nepārklāšanos. Tas neattiecas uz 1.-6. klasēm, sacīja Rudzīte.

Interešu izglītība no 15. novembra skolās un pirmsskolās var notikt tikai savas klases vai grupas ietvaros. Ārpus tās – ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu iespējams apmeklēt pulciņus, kuros ir fiksēts dalībnieku skaits, ievērota distance, lietotas sejas maskas un notiek vēdināšana. Bez sertifikāta un ar negatīvu Covid-19 testu var notikt interešu izglītība individuāli vai bērniem no vienas mājsaimniecības, kā arī ārtelpās, ja tajā piedalās ne vairāk kā 20 bērni vienā grupā.

Augstākās izglītības process notiek klātienē epidemioloģiski drošā vidē.

Kultūras pasākumi

Kā informē Kultūras ministrijas (KM) pārstāvis Uldis Zariņš, pēc 15. novembra kultūras pasākumi noritēs pēc līdzīgiem nosacījumiem, kādi tie bija ārkārtas situācijas sākumā – strādājot "zaļajā režīmā". Vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši cilvēki varēs apmeklēt gan muzejus, gan kultūras iestādes un bibliotēkas.

Šīm iestādēm būs laika ierobežojums no pulksten 6 līdz 21, izņemot atsevišķus kultūras pasākumus, piemēram, izrādes, koncertus, kas var turpināt darboties līdz pulksten 23.

Pasākumus var apmeklēt cilvēki ar sadarbspējīgiem sertifikātiem, tostarp bērni līdz 12 gadiem, kuriem nav šis sertifikāts, vai arī bērni no 12 gadu vecuma, uzrādot derīgu Covid-19 testēšanas sertifikātu.

Maksimālais cilvēku skaits, ko var uzņemt kultūras norises vietās, ir 500. Sejas maskas lieto visi, izņemot bērni līdz septiņu gadu vecumam.

Var notikt tikai tie pasākumi, kuros apmeklētāji ir personalizētās sēdvietās, kas izkārtotas pamīšus kā šaha laukumā, sacīja KM pārstāvis. Tāpat iespējamas aizsargbarjeras, kas nodala skatītājus, kas sēž blakus.

Ja pasākuma vietā notiek ēdināšana, tā tiek organizēta tāpat kā citur – pie viena galdiņa sēž ne vairāk kā četri cilvēki.

Pēc 15. novembra var atsākt darbību kori, deju un aktiermākslas kolektīvi. Mēģinājumos piedalās tikai vakcinēti vai Covid-19 izslimojuši dalībnieki, un ne vairāk kā 20 cilvēki.

Dalībnieki ievēro divu metru distanci, izņemot dejas laikā. Spēkā arī ir platības ierobežojumi, kas paredz, ka vienai personai nepieciešami vismaz 15 kvadrātmetri no pieejamās telpas.

Pakalpojumu sniegšana

Pēc 15. novembra aizliegtas, atrakcijas, azartspēles, ielu tirdzniecības organizēšana, derības iekštelpās un ārtelpās, žurnālistiem pavēstīja Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Zaiga Liepiņa.

Personām ar sadarbspējīgu sertifikātu pakalpojumi būs pieejamāki nekā nevakcinētajiem.

Saimniecisko pakalpojumu sniedzēji vairs nevar strādāt individuālajā – "sarkanajā" režīmā.

Tirdzniecības centri ar platību, kas lielāka par 1500 kvadrātmetriem un tajā ir vairāk kā piecas tirdzniecības vietas, praktiski strādā tikai epidemioloģiski drošā vidē – izņēmums ir, ja ir iespēja izveidot nodalītu nedrošo burbuli ar atsevišķu ieeju no ārtelpas.

Atļauti pakalpojumi epidemioloģiski drošā vidē – tirdzniecības, saimnieciskie pakalpojumi, sabiedriskā ēdināšana.

Nedrošā vidē, jeb "sarkanajā režīmā", kur iespējami klienti bez sertifikāta, būs pieejami pirmās nepieciešamības pakalpojumi, ēdiena izsniegšana līdzņemšanai, individuāli izmitināšanas pakalpojumi kā arī pamattiesību pakalpojumi/ pulcēšanās līdz 10 cilvēkiem telpā un 20 brīvā dabā. Piemēram, ja telekomunikāciju pakalpojuma sniedzēja telpas ir pieejamas ar atsevišķu ieeju, tas būs pieejams arī sarkanajā režīmā.

Darba laika ierobežojumi līdz pulksten 21 būs arī tirdzniecības vietās, izņemot tās, kas sniedz pirmās nepieciešamības pakalpojumus.

Sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu ierobežojumi, kas nosaka, ka pie viena galdiņa atrodas četras personas, neattiecas uz vienas mājsaimniecības principu – piemēram, ja vienā ģimenē ir vairāk par četriem cilvēkiem, tā sēž atsevišķi, noprotams no EM sacītā.

"Zaļais" vai "sarkanais" režīms tirdzniecības vietām atkarībā no brīvdienām nemainās – tie, kas strādāja "zaļajā" režīmā darba dienās, strādās arī nedēļas nogalē, savukārt sarkanajā režīmā būs pieejami pirmās nepieciešamības pakalpojumi un tie veikali, kam ir atsevišķas ieejas un tie sasniedz EM minēto nepieciešamo platību uz vienu cilvēku.

Jau ziņots, ka no 11. oktobra līdz 11. janvārim Covid-19 izplatības dēļ Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija, bet līdz 15, novembrim ir spēkā arī mājsēde jeb stingri pārvietošanās ierobežojumi.

No 15. novembra drošības pasākumi valstī tiks mazināti, paplašinot "zaļajā režīmā" pieejamās pakalpojumu, pasākumu un tirdzniecības iespējas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!