Foto: Saeimas administrācija
Atsevišķi opozīcijas deputāti pirmdien, 15. novembrī, parlamenta sēdē pauda kritiku par liegumu deputātiem bez Covid-19 sertifikāta pildīt pienākumus attālināti.

Sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu nav uzrādījuši un līdz ar to Saeimas darbā nav tiesīgi piedalīties četri 13. Saeimas deputāti, teikts pirmdien Saeimā izskatītajā ziņojumā, ko parlamentam sagatavojusi Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Ziņojumā teikts, ka sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu, vai sadarbspējīgu sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu gadījumos, kad saņemts klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsīlija atzinums par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku, nav uzrādījuši un līdz ar to piedalīties Saeimas darbā nav tiesīgi deputāti Jānis Ādamsons, Romāns Naudiņš (NA), Vladimirs Nikonovs (S) un pie frakcijā nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko.

Saeimas preses dienestā skaidroja, ka pagaidu prasības Saeimas un pašvaldību domju deputātiem noteiktas ar mērķi nodrošināt sabiedrības veselības un drošības interesēm atbilstošu rīcību Covid-19 infekcijas izplatības apstākļos, sekmētu sabiedrības uzticēšanos valstī īstenotajai Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības politikai, kā arī solidarizētos ar pārējām valsts un pašvaldību institūcijām un vairotu uzticēšanos valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā Saeimas, darbībai.

Tomēr pirmdien, Saeimas ārkārtas sēdes sākumā, opozīcijas deputāti pauda kritiskus vārdus par jauno likumu un tā prasībām.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka, liedzot deputātiem pārstāvniecības tiesības, tiek apšaubīts viss 13. Saeimā notiekošais, tāpēc viņš aicināja atļaut parlamenta darbā pārstāvēt savus vēlētājus visiem 100 deputātiem.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Evija Papule sacīja, ka 13. Saeima gandrīz nekad nav strādājusi pilnā sastāvā un nepārtraukti sēdēs nepiedalās visi 100 deputāti. Tajā pašā laikā viņa aicināja deputātiem bez Covid-19 sertifikāta ļaut strādāt attālināti, jo tādējādi šie deputāti neapdraud citu cilvēku veselību.

Savukārt deputāts Aldis Gobzems norādīja uz jaunā likuma neatbilstību Satversmei. "Ir skaidrs, ka tiem 62 deputātiem, kas balsoja pretēji Satversmei, vienu dienu nāksies atbildēt juridiski. Nebūs nekādas žēlastības. Demokrātiska valsts vairs neeksistē, šis režīms ir noziedzīgs," secināja Gobzems.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima 12. novembrī galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas paredz Saeimas un arī pašvaldību deputātiem darba veikšanai uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!