Foto: DELFI

Covid-19 saslimstības līkne šobrīd iet uz leju, taču saslimstības skaitļi joprojām ir lieli, tāpēc publiskās vietās iespējamība inficēties ar Covid-19 ir augsta, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs Ģirts Briģis.

Mājsēde ir "nostrādājusi", Covid-19 saslimstība samazinās. Turklāt, kā norādīja Briģis, infekcijas izplatība samazinās nedaudz straujāk nekā tika paredzēts.

Saslimstība samazinās gan nevakcinēto cilvēku vidū, gan arī to cilvēku vidū, kuri ir vakcinējušies, teica Briģis. Viņš norādīja, ka šobrīd saslimstības līkne straujāk sarūk pret Covid-19 nevakcinēto vidū.

"Mēs neesam paši sliktākie Eiropā, mēs šobrīd konkurējam ar Beļģiju," situāciju vērtēja RSU profesors.

Tiesa, Briģis paskaidroja, ka risks inficēties ar Covid-19 publiskās vietās joprojām ir augsts. Jo pulcējas vairāk cilvēku, jo lielāks risks: "Ja šobrīd būtu atļauts pulcēties 500 cilvēkiem kādā pasākumā – ja kaut vienam no šiem 500 cilvēkiem ir infekcija, visi pārējie ir kontaktpersonas. Tas uzreiz ir milzīgs slogs pašām personām, viņu darba devējiem un arī, protams, veselības sistēmai. Jo vairāk cilvēku kopā, jo lielāks risks."

Jautāts par to, cik epidemioloģiski bīstami ir Ziemassvētku tirdziņi ārā, profesors atbildēja: "Tas, ka ārā, protams, ir papildu pozitīvais faktors, kas mazina risku. Taču mēs visi, kad esam bijuši Ziemassvētku tirdziņos, labi atceramies, kāda Ziemassvētku tirdziņos ir atmosfēra. Kad cilvēki ir kopā tirdziņā, vai būtu iespējams tiem cilvēkiem pateikt – lūdzu, divi metri, maskas? Tas ir tikpat kā neiespējami šādos apstākļos."

Runājot par vakcināciju pret Covid-19, Briģis norādīja, ka ar Covid-19 saslimst arī vakcinētie cilvēki. Tam ir divi iemesli – delta vīrusam ir apmēram 20% "caursišanas" spēja. Otrs – jo ilgāks laiks pagājis kopš vakcinācijas, jo grūtāk organismam "uzvarēt" infekciju, proti, organisma aizsardzība ir mazāka, viņš paskaidroja.

RSU profesors pauda, ka visiem Latvijā būs nepieciešama arī Covid-19 balstvakcinācijas deva, taču jautājums ir, kad tā būs nepieciešama dažādām cilvēku grupām.

Briģis stāstīja par kārtību Kanādā, kur ir noteikti precīzi datumi, kad noteiktām cilvēku grupām būs iespēja saņemt balsvakcinācijas devu. Tādā veidā viņi arī domās sevi sagatavo, ka šī vakcīnas deva būs nepieciešama, lēš Briģis. Viņš norādīja, ka pats varētu ierosināt Veselības ministriju noteikt līdzīgu kārtību arī Latvijā.

Jau vēstīts, ka svētdien veikti 5207 Covid-19 izmeklējumi, reģistrēti 422 jauni inficēšanās gadījumi, bet trīs no infekcijas miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

Kopumā jau otro nedēļu pēc kārtas Latvijā vērojams Covid-19 saslimstības samazinājums, kas saistāms ar valstī noteiktajiem drošības pasākumiem, norādīja SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!