Foto: Publicitātes foto

Ministru kabinets otrdien vienojās noteikt prasību personām pēc ieceļošanas Latvijā veikt Covid-19 testu, tāpat arī ar atsevišķiem noteikumiem atļāva rīkot Ziemassvētku tirdziņus. Lai uzzinātu par lemto, bija iespējams sekot līdzi preses konferencei pēc valdības sēdes portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Testēšana ieceļotājiem


Otrdien valdībā izvērtās plašas diskusijas par Veselības ministrijas rosinātajiem grozījumiem rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ar kuriem bija paredzēts noteikt, ka, sākot jau ar ceturtdienu, 2. decembri, ieceļotājiem Latvijā būtu jāveic brīvprātīgs Covid-19 tests.

Šo prasību neattiecinās uz personām, kas Latvijā ieradīsies ar privāto transportlīdzekli.

Grozījumu nepieciešamība tika pamatota ar faktu, ka pēdējo dienu laikā pasaulē un arī Eiropas valstīs pakāpeniski izplatās jaunais SARS-CoV-2 vīrusa paveids omikrons.

Lai iespēju robežās mazinātu šī vīrusa ievešanu Latvijas teritorijā, tika rosināts testēt personas, kas iebrauc Latvijas teritorijā (tostarp ar vakcinācijas un pārslimošanas sertifikātiem).

Šī prasība attiektos uz personām, kuras Latvijā ierodas ar tādu sabiedrisko transportu kā lidmašīna, autobuss, vilciens un prāmis.

Atļauti tirdziņi "zaļajā režīmā"


Ziemassvētku tirdziņus varēs organizēt tā dēvētajā "zaļajā režīmā", proti, ievērojot stingras epidemioloģiskās drošības prasības un tirdziņā ielaižot tikai personas ar Covid-19 sertifikātu, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Līdz šim spēkā bija prasība, ka ārkārtējās situācijas laikā jeb līdz 11. janvārim ir liegta ielu tirdzniecība. Tomēr rīkojuma projekta anotācijā teikts, ka Ziemassvētki un Jaunais gads ir nozīmīgs laika posms mājražotājiem savu ražojumu realizācijai, tāpēc, lai nodrošinātu to, ka mājražotāji savu produkciju var tirgot drošā vidē, mazinot Covid-19 izplatības riskus, ir jāparedz nosacījumi īstermiņa ielu tirdzniecības vietu darbībai, nosakot to, ka šāda tirdzniecība notiek epidemioloģiski drošā vidē.

Ar valdības lēmumu tiek atcelts liegums ārkārtējā situācijā organizēt ielu tirdzniecību, tos atļaujot organizēt drošas tirdzniecības protokola ietvaros, ievērojot virkni prasību.

Testēšana darbavietā brīvprātīga


Covid-19 testēšana klātienē strādājošajiem būs brīvprātīga, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Jau vēstīts, ka plašas diskusijas raisījusi prasība no 6. decembra visiem klātienē strādājošajiem veikt Covid-19 skrīningu.

Tomēr valdība otrdien lēma mainīt šo prasību, paredzot iespēju darba devējiem veikt visu klātienē strādājošo darbinieku Covid-19 testēšanu.

Gadījumā, ja darba devējs šādu testēšanu organizēs, tam būs jāizstrādā kārtība testēšanas veikšanai, paredzot testēšanas norisi, uzraudzību par testu veikšanas kvalitāti, testēšanas rezultātu fiksēšanu, kā arī rīcību pozitīva testa gadījumā.

Finanses slimnīcu kapacitātes stiprināšanai


Saskaņā ar novembra sākumā valdībā lemto, lai saglabātu gatavību nodrošināt papildu gultas Covid-19 pacientu ārstēšanai slimnīcās, atbilstošu materiāltehnisko nodrošinājumu, diagnostikas ierīces un skābekļa pieejamību, otrdien, 30. novembrī, Ministru kabinets atbalstīja vairāk nekā 4,5 miljonu eiro piešķiršanu slimnīcu kapacitātes stiprināšanai.

Neskatoties uz to, ka situācija slimnīcās ir stabilizējusies un stacionēto pacientu skaits pēdējās nedēļas laikā samazinājies par 17%, veselības aprūpē ir jāsaglabā gatavība nodrošināt nepieciešamo palīdzību gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija pasliktināsies.

It īpaši situācijā, kad Eiropā un citviet pasaulē sāk izplatīties jaunais Covid-19 paveids omikrons, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!