Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI
Trešdien, 19. janvārī, valdību veidojošie politiskie spēki konceptuāli vienojušies par plašu atbalsta paketi iedzīvotājiem un uzņēmumiem saistībā ar strauji pieaugošajām energoresursu cenām. Jaunās atbalsta paketes kopējā summa ir aptuveni 250 miljoni eiro.

Premjera birojā portālam "Delfi" atzina, ka galīgo lēmumu par atbalsta paketi plānots pieņemt valdības sēdē otrdien, 25. janvārī.

Valdību veidojošie partneri ir vienojušies, ka atbalsts tiks sniegts uz četriem mēnešiem, līdz šā gada maijam, bet atsevišķi atbalsta veidi, piemēram, palielinātais mājokļa pabalsts, tiks sniegts līdz šī gada beigām.

Koalīcija ir vienojusies par šādu īstermiņa atbalstu:

  • valsts pilnībā kompensēs elektrības sadales tarifa un obligātā iepirkuma komponentes izmaksas;
  • tiks ieviests jauns 50 eiro mēneša pabalsts par katru bērnu, tai skaitā studējošiem līdz 24 gadu vecumam;
  • tiks ieviests jauns 20 eiro mēneša pabalsts visiem senioriem, neskatoties uz vakcinācijas faktu, un cilvēkiem ar invaliditāti;
  • palielinātais mājokļa pabalsts tiks maksāts līdz šī gada beigām;
  • valsts mājsaimniecībām kompensēs siltumapgādes un gāzes apkures izmaksu ekstremālo sadārdzinājumu.

Labklājības ministrijā (LM) portālu "Delfi" informēja, ka nesen ieviestās valsts mērķdotācijas termiņš pašvaldībām mājokļa pabalsta nodrošināšanai iedzīvotājiem – līdzfinansējums 50% apmērā no janvāra līdz maijam – ir pagarināts un būs spēkā līdz gada beigām.

"Jau ir noteikta augstāka robeža, pie kuras atsevišķi dzīvojošs pensionārs vai cilvēks ar invaliditāti, vai mājsaimniecība, kurā ir tikai pensijas vecuma personas vai cilvēki ar invaliditāti, var kvalificēties mājokļa pabalsta saņemšanai. Papildus tiek paredzēta augstāka robeža arī citām mājsaimniecībām, pie kuras tās var kvalificēties mājokļa pabalsta saņemšanai. Taču tā nebūs tik augsta kā atsevišķi dzīvojošam pensionāram vai cilvēkam ar invaliditāti vai mājsaimniecībai, kurā ir tikai pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti. Tas ļaus uz mājokļa pabalstu pretendēt plašākam mājsaimniecību lokam," skaidroja LM.

Šim pasākumam papildus jau piešķirtajiem 16,6 miljoniem eiro nepieciešami vēl septiņi miljoni eiro.
Tāpat LM informēja, ka cilvēkam, kuram ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai kuram sakarā ar bērna dzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un bērns dzimis līdz šā gada 30. aprīlim, plānots par četru mēnešu periodu izmaksāt vienreizēju atbalstu 200 eiro apmērā.

Atbalstu izmaksās arī par bērnu, kurš atrodas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, sociālās korekcijas izglītības iestādē vai ieslodzījuma vietā, kuram ir piešķirts alternatīvais statuss laikā no šā gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim vai kurš ir vecumā no 16 līdz 17 gadiem, nemācās un nav stājies laulībā. Tāpat šo atbalstu saņems arī studenti līdz 24 gadu vecumam, ja viņi nav stājušies laulībā.

Šādu priekšlikumu, kas domāts, lai mazinātu elektroenerģijas izdevumus un ar tiem saistīto pakalpojumu sadārdzinājumu mājsaimniecībām akceptēja sadarbības sanāksmē.

Šī atbalsta izmaksai būs nepieciešami 80 miljoni eiro. Atbalstu plānots izmaksāt martā.

Lai mazinātu mājsaimniecību izdevumus par energoresursiem, sadarbības sanāksmē atbalstīts arī priekšlikums piešķirt 80 eiro kompensējošu atbalsta maksājumu par laika periodu no janvāra līdz aprīlim, proti, 4 x 20 eiro Latvijā dzīvojošiem cilvēkiem, kuri no šā gada 1. janvāra līdz 30. aprīlim ir:

  • vecuma, invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmēji;
  • speciālās valsts pensijas saņēmēji;
  • izdienas pensijas saņēmēji, kuri sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet kuriem vecuma pensija nav piešķirta;
  • izdienas pensijas saņēmēji, kuri nav sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu un kuriem ir noteikta invaliditāte;
  • atlīdzības par darbspēju zaudējumu vai atlīdzības par apgādnieka zaudējumu saņēmēji;
  • valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta saņēmēji;
  • bērna ar invaliditāti kopšanas pabalsta saņēmēji vai pabalsta personām ar invaliditāti, kurām nepieciešama kopšana, saņēmēji;
  • personas, kurām piešķirts alternatīvais statuss un kuri ir sasnieguši vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu vai ir noteikta invaliditāte, vai ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izsniegts atzinums par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Tāpat koalīcija vienojusies par vidēja termiņa atbalstu. Pirmkārt, tiks izstrādāta un mēneša laikā valdībā iesniegta atbalsta programma mājsaimniecībām pārejai no fosilā kurināmā apkures, piemēram, dabasgāzes, uz ilgtspējīgiem apkures veidiem un mikroģenerācijas jaudām, piemēram, saules paneļiem.

Otrkārt, mēneša laikā valdībā tiks iesniegts informatīvais ziņojums, kas atvieglos atļauju iegūšanu atjaunojamās enerģijas ražošanas būvēm un iekārtām.

Pirmdien, 17. janvārī, pēc sadarbības sanāksmes Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pavēstīja, ka esošie risinājumi energoresursu cenu pieauguma mazināšanai nav pietiekami, tāpēc tuvākajās dienās koalīcija cer vienoties par papildu risinājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!