Foto: LETA

Nākamajā skolotājiem un skolēniem paredzēto sejas masku iepirkumā Latvija paredzējusi pirkt medicīniskās maskas, sacīja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Šobrīd izglītības procesā iesaistītie lieto higiēniskās maskas. Muižniece norādīja, ka viņai nav nekāda pamata apšaubīt, ka skolēniem un skolotājiem šobrīd lietošanā nodotās maskas būtu nekvalitatīvas.

"Jānoslēdzas iepirkumam par medicīniskajām maskām, un tad tās arī tiks piegādātas gan skolēniem, gan arī pedagogiem. Noteikti nav uzstādījums (izlietot jau iegādātās maskas). Attiecībā uz to – tās ir vai nav derīgas – tas ir veselības ekspertu jautājums," portālam "Delfi" pauda ministre.

Skolēni un pedagogi ir vienīgās sabiedrības grupas, kas turpmāk iekštelpās drīkstēt lietot auduma maskas. Tās iepriekš izglītības procesā iesaistītajiem pirka par valsts budžeta līdzekļiem.

Izglītības un zinātnes ministrijā iepriekš portālam "Delfi" skaidroja, ka šīs maskas ir ar 90% augstu filtrācijas efektivitāti, tiesa, ne visi masku ražotāji norāda, kā filtrācijas efektivitāte ir tik augsta. Par to vairāk iespējams lasīt šeit.

Darba drošības un vides veselības institūta direktors Ivars Vanadziņš iepriekš paskaidroja, ka skolās izdalītās maskas ar 90 % efektivitāti aiztur trīs mikrometrus lielas daļiņas, taču Covid-19 molekula ir 30 reizes mazāka.

Vanadziņš teica, ka higiēniskās un medicīniskās maskas testē pēc atšķirīgiem standartiem, kas nozīmē – tieši salīdzināt tās nav iespējams, tomēr var diezgan droši apgalvot, ka auduma maskas nodrošina vājāku aizsardzību.

"Delfi" jau ziņoja, ka no 25. janvāra Latvijā publiskās vietās vairs nedrīkstēs valkāt auduma mutes un deguna aizsegus, to vietā būs jālieto medicīniskās maskas vai FFP2 respiratori,

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā visos izglītības posmos pieaudzis to klašu skaits, kas Covid-19 dēļ mācās attālināti. Ministre norādīja, ka viņa šobrīd atsakās diskutēt par iespēju noteikt attālinātās mācības visā Latvijā, jo Covid-19 izplatība dažādās pašvaldībās var atšķirties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!