Viņus ārstēt ir vieglāk, jo viņi nesmok un "neieguļas" slimnīcā uz ļoti ilgu laiku. Bet ir kāda problēma – viņu ir daudz. Ārstiem Covid-19 omikrona paveida pacienti tiešām sagādātu gaišākas dienas, ja vien šī slimība neizstieptu savus taustekļus līdz cilvēkos snaudošajām hroniskajām kaitēm, par kuriem reizumis paši pacienti nemaz nav nojautuši līdz pat nonākšanai slimnīcā. Un vēl kāda problēma – omikrons no ierindas izsit ne tikai pacientus, bet arī ārstus. Tāpēc laikā, kad politiķu retorikā ieskanas patīkamāki toņi par iespējamiem ierobežojumu atvieglojumiem, mediķi turpina dzēst prāvu ugunsgrēku.

“Delfi” analīzes degpunktā ir vairāki būtiski jautājumi, kas tieši vai netieši ir saistīti ar arvien skaļāk izskanējušajām cerībām uz dzīves atgriešanos normālās sliedēs. Kad būtu pamats sākt atvieglot ierobežojumus un vai arī Latvijā ir iespējams atteikties no prasībām pēc sertifikātiem? Kādā veidā politiķi manipulē ar datiem par hospitalizētajiem pacientiem, pieskaņojot tos savām interesēm? Vai, plaši izslimojot vīrusu, iegūsim imunitāti un būsim pasargāti no drīziem nākamajiem viļņiem? Vai ļaut plašām ļaužu masām slimot ar omikronu tiešām ir mazāk riskanti nekā ar iepriekšējiem vīrusa paveidiem? Vai tiešām varam pamāt ardievas nīgrajam delta paveidam, kas rudenī pēc politiķu vilcināšanās ar stingru lēmumu pieņemšanu Latvijā sarūpēja īstu nāves pļauju?

Pacientus ātrāk izrakstot

Infektoloģijas speciālisti vīpsnā par omikrona salīdzināšanu ar gripu, bet nespeciālistiem šāds salīdzinājums ir viegli uztverams. Ikdienā gluži veselīgiem cilvēkiem saķerot gripu, vairākas nepatīkamas dienas ir garantētas, taču, ja veselība jau tāpat nav tā spēcīgākā, gripa var būt palaidējmehānisms hronisko slimību saasinājumiem.

“Ir citādāk,” par pacientu ārstēšanu omikrona vilnī stāsta pazīstamais infektologs Uga Dumpis. Omikronam nav raksturīgi plaušu bojājumi, smagie pacienti tiekot ātrāk izrakstīti. Dati liecina, ka slimnīcas nepildās tik strauji kā laikā, kad Latvijā plosījās delta paveids un ik pēc pāris nedēļām hospitalizēto skaits dubultojās. Atšķiras arī veids, kā slimnīcas organizē darbu – ja iepriekš Covid-19 pacienti nonāca speciālās nodaļās, tad tagad daudzi nonāk nodaļās, kurās ārstē slimības, ko omikrons ir saasinājis. Viņi gan jebkurā gadījumā esot nošķirti no pārējiem pacientiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!