Foto: DELFI
Pirmdien, 7. februārī, dienas vidū pie Ministru kabineta bija pulcējušies protestētāji, kuri, izmantojot skaņas signālus – taures, svilpes un citas ierīces, aicināja atcelt valstī noteiktos Covid-19 epidemioloģiskās drošības pasākumus, novēroja portāls "Delfi".

Kā novēroja portāls "Delfi", pie valdības mājas bija sanākuši vismaz 100 protestētāji, kuri, izmantojot signalizācijas taures, radīja skaļu troksni. To papildināja automašīnas, kas riņķoja ap kvartālu, kur atrodas MK, un taures skaņas.

Sociālajos tīklos publicētā informācija liecina, ka šis protests notika paralēli ar vairāku mašīnu konvoju kustību Rīgas virzienā, kam pulcēšanās iecerēta pie Rīgas pils.

No pasākuma organizatoru paustā bija noprotams, ka iedvesma šim protestam smelta no Kanādā notiekošā "Brīvības konvoja", kurā vairāki tūkstoši cilvēku iebilduši pret valstī noteiktajiem ierobežojumiem.

Cilvēki, kas, iebilstot pret Covid-19 pandēmijas izplatībai noteiktajiem ierobežojumiem, bija sanākuši pie MK, turēja rokās plakātus, uz kuriem rakstīts, piemēram, "Ļaujiet strādāt", "Ļaujiet studēt" un citi saukļi.

Protestētāji troksni radīja ar dažādām svilpēm, taurēm, kā arī manuālo ugunsdzēsēju sirēnu. Tāpat trokšņa radīšanai tika izmantoti virtuves priekšmeti, piemēram, pannas un katli, turklāt viens protestētājs uz tenora atskaņoja latviešu tautasdziesmu "Pūt vējiņi".

Notiekošo uzraudzīja kupls kārtības sargu pulks, taču pasākums noritēja miermīlīgi un konfrontāciju starp protestētājiem un likumsargiem sākotnēji nebija.

Savukārt "auto konvoja" dalībnieki riņķoja ap kvartālu taurējot un izkliedzot dažādus saukļus.

Kā novēroja portāls "Delfi", uz protesta akciju bija arī ieradies politiskās partijas "Latvija pirmajā vietā" līderis Ainārs Šlesers. Tāpat pasākumu apmeklēja dažādi cilvēki, kuri ziņu slējās nonākuši izplatot dezinformāciju, tostarp Kaspars Lasis, Aivis Vasiļevskis, Andris Ciekurs, kā arī Šlesera partijas biedrs, bijušais žurnālists Sandris Točs.

Tāpat starp protestētājiem bija manāms bijušais diplomāts Rūdolfs Brēmanis, kurš tiek tiesāts par vairāk nekā 100 000 eiro izkrāpšanu no valsts. Aktīvistu vidū bija manāms arī viens no "Boikota partijas" līderiem Roberts Raimo, kā arī ar dažādiem dezinformācijas kanāliem saistītais Aivars Smans.

Pasākumā arī piedalījās arī "Centra partijas" loceklis Dainis Grabovskis. Tāpat protestētāju lokā bija redzams paramilitārās organizācijas "7. Valkas aizsargu pulks" vadītājs Vjačeslavs Kataļikovs, kurš bija viens no tiem, kuri pērn 13. decembrī apsargāja Saeimas deputātu Aldi Gobzemu viņa rīkotās protesta akcijas "Rododendrs" laikā.

Jāatgādina, ka valstī joprojām ir spēkā pulcēšanās ierobežojums, kas paredz, ka ārtelpās "miermīlīgas pulcēšanās laikā" vienuviet drīkst atrasties līdz 20 cilvēku.

Pasākums, kura sākums bija izsludināts pulksten 12, ilga pāris stundas, taču pēc pulksten 14 sanākušo rindas kļuva retākas. Teju līdz pašām beigām bija palikuši vien daži cilvēki, kuri savu attieksmi pauda svilpjot.

Kā vēsta aģentūra LETA, protestētāji kā "pie melu medija" ar automašīnām bija ieradušies arī Zaķusalā pie Latvijas Televīzijas ēkas. Tur protestēji pie galvenās ieejas radījuši troksni no automašīnu signāliem un ar roku darbināmas sirēnas, kā arī izmetuši dūmu sveci.

Kā novēroja portāls "Delfi", pirms pulksten 17, kad sākotnēji tika izziņota pulcēšanās, pie Rīgas pils sanākuši pāris desmiti cilvēku. Viņi, atšķirībā no protesta pie Ministru kabineta, skaņas signālus, svilpes un citus neizmantoja un stāvēja klusējot.

Tomēr pēc pulksten 17 "Brīvības konvojs" "sasniedza savu kulmināciju" pie prezidenta pils — tur bija ieradušies visi spēcīgākie svilpēji, novēroja portāls "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!