Foto: LETA
Pēc ārkārtējās situācijas beigām šā gada 1. martā līdz 1. aprīlim tiks saglabāti patlaban spēkā esošie nosacījumi izolācijas un mājas karantīnas ievērošanai, paredz otrdien, 15. februārī, Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

Lai arī Veselības ministrija (VM) prognozē, ka no 1. marta Covid-19 izplatība stabilizēsies, tā tomēr joprojām būs tik augsta, ka būs nepieciešami izņēmumi izolācijas un mājas karantīnas nosacījumiem darba pienākumu veikšanai. Šīs prasības saglabāšana tiek pamatota ar to, lai novērstu organizāciju darbības nepārtrauktības riskus saimnieciskās darbības un valstiski svarīgu uzdevumu veikšanai.

No 1. marta līdz 1. aprīlim tiks saglabāta iespēja mājas karantīnu neievērot izglītības iestāžu un pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņiem un darbiniekiem. Vienlaicīgi paredzot, ka izglītības iestādēs veic regulāru Covid-19 testēšanas skrīningu, lai pēc iespējas agrīnāk atklātu inficēšanās gadījumus.

Ja izglītojamajam Covid-19 inficēšanās gadījums ir mājsaimniecībā, par to, ka izglītojamam ir kontaktpersonas status, būs jāinformē izglītības iestāde, lai tās vadība var lemt par papildu epidemioloģiskās drošības pasākumu ieviešanu, piemēram, izglītojamo un darbinieku veselības stāvokļa novērošanu, papildu testēšanu, klases ar paaugstinātu Covid-19 izplatības risku nošķiršanu u. tml.

Savukārt pirmsskolas izglītības iestādē mājas karantīnas nosacījumus varēs neievērot tikai tādos gadījumos, ja kontakts ar inficēto personu ir noticis ārpus mājsaimniecības, jo kontakts ar Covid-19 inficēto vienā mājsaimniecībā ir ar ļoti augstu risku, un tā kā pirmsskolas izglītības iestādēs netiek veikts regulārs izglītojamo skrīnings, nav iespējams pietiekami operatīvi atklāt inficēšanās gadījumu.

Attiecībā uz individuāli sniegtajiem sociālajiem pakalpojumiem - aprūpi mājās, pavadoņa un asistenta pakalpojumiem – izmaiņas regulējumā paredz, ka vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu var neuzrādīt tās personas, kuras sniedz pakalpojumu, dzīvojot vienā mājsaimniecībā ar pakalpojuma saņēmējus.

Tāpat no 1. marta tiks saglabāts nosacījums, ka uzņēmumu un iestāžu vadītājiem, tai skaitā izglītības iestāžu vadītājiem, nav pienākuma informēt Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) par iestādē konstatētajām kontaktpersonām. Tomēr būs atcelti nosacījumi, ka ģimenes ārstiem nav jāveic regulāra kontaktpersonu medicīniskā novērošana.

Jau vēstīts, ka Veselības ministrijas piedāvātais Covid-19 izplatības ierobežošanai noteikto drošības pasākumu mazināšanas plāns paredz pakāpeniski atcelt vai mīkstināt Covid-19 ierobežojumus. Ministrija piedāvā īstenot trīs soļu plānu.

Jau vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā, no 7. līdz 13. februārim, jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits pieaudzis par 12,1%, bet stacionēto pacientu skaits pieaudzis par 15,9%, portālu "Delfi" informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!