Foto: Shutterstock
Covid-19 kontaktpersonām – skolēniem pamata un vidējās izglītības pakāpē – kopš 14. februāra vairs nav jāievēro mājas karantīna. Tāpat arī pirmsskolas audzēkņiem, kuriem piešķirts kontaktpersonas statuss, pamatā vairs nav jāievēro mājas karantīna.

Par aktuālajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem skolās portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijas komunikācijas nodaļa.

Pamata un vidējās izglītības pakāpē

Skolēni – Covid-19 kontaktpersonas – šajā izglītības pakāpē drīkst neievērot mājas karantīnas nosacījumus, ja:

  • skolēnam nav Covid-19 saslimšanas simptomu;
  • skolēns izglītības iestādē veic rutīnas Covid-19 skrīningu, atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) algoritmam.

Gadījumā, ja izglītojamajam kontakts ar Covid-19 sasirgušo ir mājsaimniecībā, un šis kontakts ik dienu turpinās, skolēns vai izglītības iestādē nodarbinātais var turpināt mācības un darbu klātienē, ja tiek veikta šo personu rutīnas skrīninga testēšana atbilstoši SPKC algoritmam.

Augstāk minētā kārtība attiecas arī uz interešu izglītības un profesionālās ievirzes izglītības programmām (izņemot profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides programmas).

Izmaiņas, kas stājās spēkā pirmdien, 14. februārī, paredz, ka skolēnam vairs nav desmit dienas jāievēro mājas karantīna, atgriežoties izglītības iestādē bez negatīva testa. Tāpat arī ir atcelts regulējums, ka skolēnam – Covid-19 sasirgušā kontaktpersonai – jāveic Covid-19 tests septiņas dienu pēc kārtas pirms klātienes mācību dienas sākšanas.

Pirmsskolas izglītības pakāpē

Audzēkņi – Covid-19 kontaktpersonas – šajā izglītības pakāpē drīkst neievērot mājas karantīnas nosacījumus, ja bērnam nav saslimšanas simptomu.

Pirmsskolas audzēkņiem arī nav nepieciešams veic Covid-19 testus, lai piedalītos klātienes izglītības procesā vai klātienē saņemtu bērnu uzraudzības pakalpojumu.

Gadījumā, ja pirmsskolas audzēknim kontakts ar inficētu personu ir saistīts ar Covid-19 gadījumu mājsaimniecībā, tad pirmsskolas izglītībā iesaistītais bērns drīkst atgriezties klātienes izglītības procesā tikai tad, ķad kopš pēdējā kontakta ar inficētu personu pagājušas ne mazāk kā 10 dienas.

Mājas karantīnu, kas uzsākta pēc pēdējā kontakta ar inficētu personu, bērns joprojām varēs noslēgt arī ar testu, kas veikts laboratorijā ne agrāk kā septītajā dienā.

Augstāk minētie nosacījumi attiecas uz pirmsskolas vecuma bērniem arī interešu un profesionālās ievirzes izglītības programmās.

Augstākās izglītības pakāpe

Izglītības procesā nodarbinātie, studējošie un izglītojamo asistenti – Covid-19 sasirgušā kontaktpersonas – drīkst neievērot mājas karantīnas nosacījumus un turpināt studijas vai darba pienākumu pildīšanu, ja:

  • personai nav saslimšanas simptomu;
  • ja persona turpina Covid-19 skrīningu darba devēja vai iestādes vadītāja noteiktas atbildīgās personas uzraudzībā.

Augstskolām un koledžām ir iespēja veikt testēšanu par augstskolas un koledžas līdzekļiem.

Līdz ar 8. janvāri stājās spēkā nosacījums, kas paredz: augstākās izglītības iestādēs ne tikai klātienē, bet arī attālināti studiju procesa veikšanai, nodarbinātībai un pakalpojumu sniegšanai ir nepieciešams primārās vakcinācijas, balstvakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Lai rastu iespēju šo sertifikātu iegūt, valdība pagājušajā otrdienā noteica pārejas periodu, kas paredz iespēju studējošajiem, kas studiju procesā piedalās attālināti, turpināt studijas bez sertifikāta uzrādīšanas līdz 2021./2022. akadēmiskā gada beigām. Valdība arī atcēla prasību pēc sertifikāta tālmācības studiju programmās studējošajiem.

Tāpat arī Ministru kabinets (MK) noteica pārejas periodu, lai ārvalstniekiem būtu iespēja veikt vakcināciju vai vakcinācijas fakta atzīšanu – ārvalstnieki drīkst piedalīties studiju procesā attālināti bez sertifikāta līdz tā iegūšanai, bet ne ilgāk kā 60 dienas kopš ierašanās Latvijā.

Masku lietošana skolās

Otrdien MK lēma, ka līdz ar 1. martu izglītības iestādes varēs pašas lemt par prasību 1.–3. klases izglītojamiem lietot vai nelietot sejas maskas.

Šāds lēmums pieņemts, jo Veselības ministrija norādīja, ka bērnu vidū, īpaši vecuma grupā no 10 līdz 18 gadiem, kā arī līdz deviņu gadu vecumam Covid-19 jauno gadījumu skaits vairs nepieaug un vecuma grupā no 10 līdz 14 gadiem pat novērojama neliela saslimstības samazināšanās tendence.

Bērni, kuriem nav derīga vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta, no 1. marta brīvi varēs saņemt jebkādus pakalpojumus vai apmeklēt pasākumus, kā arī piedalīties interešu izglītības un amatieru kolektīvu nodarbībās, otrdien lēma valdība.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā vidēji dienā atklāja 9 788 jaunus Covid-19 inficēšanās gadījumus. No visiem pagājušajā nedēļā veiktajiem testiem 13% (21 744 testi) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu. No pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem 10% (6742 inficētie) bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!