Foto: RIA Novosti/Scanpix

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas deputāti, reaģējot uz Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, rosina pēc trīs mēnešiem lielai daļai Krievijas pilsoņu, kuri neatbildīs izņēmuma nosacījumiem, anulēt visa veida uzturēšanās atļaujas Latvijā.

Attiecīgus grozījumus Imigrācijas likumā iesnieguši NA deputāti Jānis Dombrava, Rihards Kols, Edvīns Šnore, Jānis Iesalnieks un Raivis Dzintars.

Tāpat grozījumi noteiktu, ka uzturēšanās atļauju izsniegšana Krievijas pilsoņiem tiek apturēta uz nenoteiktu laiku.

Attiecībā uz uzturēšanās atļauju anulēšanu likumprojektā paredzēti izņēmuma gadījumi, ka atļaujas netiek anulētas, ja tās ir izsniegtas izglītības iegūšanai Latvijas akreditētā izglītības iestādē, augstskolā vai koledžā pilna laika studijām, kā arī saistībā ar audzēkņu vai studentu apmaiņu.

Šajos gadījumos audzēknim/studentam tiks atļauts pabeigt mācību kursu, kā arī audzēkņu vai studentu apmaiņas gadījumā - apmaiņas programmu, teikts likumprojektā. Uzturēšanās atļauja tiktu anulēta trīs mēnešus pēc mācību kursa vai apmaiņas programmas beigām.

Izņēmuma gadījumi būtu arī, ja persona ir komercreģistrā reģistrēta likumā noteikto konkrēta veida uzņēmumu amatpersona, kurai termiņuzturēšanas atļauja izsniegta uz pilnvaru termiņu, kas nav ilgāks kā uz pieciem gadiem.

Tāpat izņēmuma gadījumi būs, ja darba devējs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) sniegs argumentētu pamatojumu, kādēļ attiecīgais darbinieks ir būtiski nepieciešams uzņēmuma darbības nodrošināšanai, ja būs izsniegta uzturēšanās atļauja ārstēšanai stacionārā iestādē un citos gadījumos, kas būtu saistīti ar nepārvaramu varu, būtiskiem personiskiem iemesliem, Latvijas valsts interesēm vai humāniem apsvērumiem.

Saistībā ar izņēmuma gadījumiem iesniegums par uzturēšanās atļaujas atstāšanu spēkā būs jāiesniedz PMLP, kas arī pieņems lēmumu par uzturēšanās atļaujas anulēšanu vai atstāšanu spēkā, vispusīgi izvērtējot katru konkrēto situāciju.

NA likumprojekta anotācijā uzsver, ka Krievijas uzbrukumā, kas tiek veikts arī no Baltkrievijas puses, ir karš, kurā tiek nogalināti civiliedzīvotāji un tiek iznīcinātas gan civilā, gan Ukrainas militārā infrastruktūra.

Latvijas atrodas samērā daudz Krievijas pilsoņu uz saņemto vīzu vai uzturēšanās atļauju pamata, un pastāv iespējamība šo Krievijas valstspiederīgo aktīvam Krievijas darbību atbalstam, tādējādi iespējami radot apdraudējuma riskus Latvijas valsts nacionālajai drošībai, atzīmē deputāti.

Tāpēc politiķi aicina veikt šos grozījumus Imigrācijas likumā, uz nenoteiktu laiku anulējot visa veida izsniegtās uzturēšanās atļaujas, kā arī apturēt jaunu uzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas pilsoņiem.

Kā ziņots, Krievijas karaspēka uzbrukumos Ukrainā gājuši bojā vairāk nekā 350 civiliedzīvotāji un ievainoto skaits pārsniedz 2000, paziņojis Ukrainas veselības ministrs Viktors Ļaško.

Ukrainas veselības ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka 352 bojāgājušo civiliedzīvotāju vidū ir 16 bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!