Foto: DELFI

Ukrainiete Natālija Ābelīte jau gandrīz nedēļu dienas pavada, turot plakātus ar uzrakstiem "Karam nē!!!" un "Sumi, Ukraina, esmu ar tevi" Liepas ciemata, kas atrodas starp Cēsīm un Valmieru, ceļmalā. Viņai pār pleciem ir Ukrainas karogs, sieviete rokās tur dzeltenas narcises, kas apsietas ar Ukrainas karoga krāsas lentītēm. Viņai līdzās nostājušies vairāki cilvēki. Natālija gan stigri noteikusi, ka ik dienu būs šeit līdz viņai pievienosies vēl kāds ciematā dzīvojošais ukrainietis. Pagaidām tas nav noticis.

Natālija savu atbalsta akciju īsteno Liepas pagastā pie zīmes "Liepa aicina" un pie stāvlaukuma, kur savus auto mēdz atstāt populārākās vietējās tūrisma vietas – Līču-Lanģu klinšu – apmeklētāji. Ceļmalā, kur stāv Natālija, ir visintensīvākā satiksme ciematā – blakus ir autobusu pietura, dzelzceļa līnija un šoseja Cēsis-Valmiera.

Natālija jau vairāk nekā 20 gadus dzīvo Liepas ciematā, taču viņas dzimtene ir pilsēta Sumi, kas atrodas Ukrainas ziemeļaustrumos. Ukrainā viņa apprecējās ar savu vīru, latvieti. Viņam pietrūkusi dzimtene, tāpēc abi pārcēlušies uz dzīvi Latvijā.

Ukrainā, kur jau vairāk nekā nedēļu norisinās karadarbība, joprojām atrodas Natālijas māsa. Abas sazvanās regulāri ik pēc pusotras stundas. Māsa šobrīd Sumi gatavo ēst Ukrainas aizstāvjiem.

Pagājušajā nedēļā, kad Natālija uzzināja, ka Krievijas militārie spēki iebrukuši Ukrainā, viņa juta tik izteiktu bezspēcību, ka nolēma šīs jūtas izteikt atbalsta akcijā. Kas motivēja to darīt? "Mana motivācija – lai kāds vietējais ukrainis pievienojas. Pagaidām neviens neseko manam piemēram. Varbūt pievienosies Valmierā un Cēsīs dzīvojoši ukraiņi. Es gribu, lai manas tautības pārstāvji pievienojas," atbild Natālija.
Lai arī laikā, kad "Delfi" pievienojas Natālijai, teju katra garāmbraucošā mašīna pīpina un to šoferi Natālijai rāda īkšķus, taču vietējie par Natālijas atbalsta akciju izrādījuši dalītas jūtas.

Ceturtdien neilgi pēc pulksten 14 Natālija stāv kopā ar Sanitu un Andru, kuras par Natālijas akciju uzzinājušas sociālajos medijos.

Sandra, tērpusies savos vidusskolas laika dzeltenajos svārkos un zilā džemperī, stāsta, ka ir kopā ar Natāliju gan tāpēc, lai paustu atbalstu Ukrainai, gan tāpēc, lai atbalstītu pašu Natāliju. "Es zinu, kāda viņai bija vajadzīga drosme, lai stāvētu mūsu ciematā. Tāpēc es arī pirms divām dienām braucu uz šejieni. Tā ir drosme šeit stāvēt. Tas nav kopā ar daudziem aiziet nolikt ziedus pie pieminekļa," stāsta Sandra.

Kāds vietējais Natālijai veltījis arī neglaimojošus izteikumus. "Teica – ko jūs te stāvat? Jūs neko nepanāksiet. Un brauciet projām uz savu Ukrainu," kāda vietējā pausto pārstāsta Sanita.

Arī atsevišķi vietējie Natālijas draugi pēdējās dienas no viņas izvairoties – paiet garām, acīs neskatoties. "Viens bija iekomentējis sociālajos medijos, ka nav nekādas jēgas no šīs stāvēšanas un ka noteikti daudziem tagad vajadzīgi ukraiņu tulki. Baigi forši tā iekomentēt. Varbūt, lai pasaka, kam vajag šo tulku? Lai atsūta telefona numuru," dalās Sanita.

Pēc mirkļa ceturtdien ierodas arī vietējās skolas bērni, kuri, izrādās, Natāliju apciemo jau vairākas dienas. Bērni atnes Natālijai un viņas atbalstītājiem bulciņas un kādu laiku stāv ceļmalā, turot plakātus. "Vakar puisītis palīdzēja uz mājām aiznest plakātus. Es gribēju uz skolu aiziet un pateikt, ka lepojos ar bērniem," teic Natālija.

Pēcāk pievienojas arī sirmgalve Anna. Viņa sāk savu runu ar "Labdien. Sveiki. Man lika nodot jums visiem sveicienu. Es par jums stāstīju," līdz viņai aizlūst balss un acīs sariešas asaras. Natālija palīdz atļauju Annu apskaut.

Atbalsta akcijas dalībnieki aicina vietējos ciemata, kā arī tuvējo pilsētu iedzīvotājus Natālijai pievienoties.

Informācija par to, kā ikviens Latvijas iedzīvotājs var palīdzēt Ukrainai, pieejama vietnē "www.palidziukrainai.lv".

"Delfi" jau ziņoja, ka Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā kļūst arvien brutālāks un asiņaināks, iebrucējam nežēlojot dzīvojamos kvartālus un saasinot humāno katastrofu. Teksta tiešraidei var sekot līdzi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!