Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas militārais iebrukums Ukrainā rada nepieciešamību NATO aliansei nekavējoties aktivizēt darbu pie īstermiņa un ilgtermiņa aizsardzības un atturēšanas soļiem, īpaši NATO austrumu flangā, šādu viedokli 4. martā ārkārtas NATO ārlietu ministru sanāksmē Briselē, Beļģijā paudu Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs uzsvēra, ka Krievijas militārais iebrukums Ukrainā, kas tika veikts ar Baltkrievijas atbalstu, ir pasliktinājis drošības situāciju Baltijas jūras valstu reģionā. Tāpēc ir nepieciešams veikt pasākumus un soļus, lai palielinātu NATO Austrumu flanga drošību, īpašu uzmanību pievēršot gaisa un pretraķešu aizsardzības kapacitāšu stiprināšanai reģionā.

Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka nepieciešams arī turpmāk palielināt NATO budžetu. Viņš uzsvēra, ka Latvija jau paudusi apņēmību palielināt savu aizsardzības budžetu līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta. Ministrs mudināja rīkoties līdzīgi arī pārejas NATO dalībvalstis, lai stiprinātu sabiedroto drošību un kliedētu bažas sabiedrībā par jebkādu bruņotu apdraudējumu NATO aliansei.

Ārlietu ministrs aicināja NATO dalībvalstis turpināt sniegt visu iespējamo atbalstu Ukrainai, cīnoties ar Krievijas agresiju. Tāpat Rinkēvičs piebilda, ka Rietumu partneriem ir jāturpina ieviest jaunas sankcijas pret Krieviju, lai mazinātu tās ekonomiskās un militārās spējas īstenot turpmāku agresiju.

Jau ziņots, ka Krievija ceturtdien, 24. februārī, sāka pilna mēroga militāru uzbrukumu Ukrainai, prezidentam Vladimiram Putinam brīdinot citas valstis, ka jebkurš mēģinājums iejaukties novedīs pie "sekām, kuras jūs nekad neesat redzējuši".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!