Foto: LETA
Vairums partijas "Kustība "Par!"" ("Par!") valdes kā reālistiskāko variantu saredz startēšanu vēlēšanās apvienībā, kopā ar "Latvijas attīstībai", portālam "Delfi" atklāja kustības "Par!" priekšsēdētāja vietniece Dace Bluķe.

Viņa gan pieļāva, ka tādā gadījumā, iespējams, esošā vēlēšanu kampaņas stratēģija būtu jākoriģē un potenciāli būtu dokumentāli jānostiprina lielāka neatkarība, taču par šiem jautājumiem plānots konkrētāk lemt nākotnē.

Kā vēstīts, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) ceturtdien izstājās no partiju apvienības "Attīstībai/Par!", lēmumu pamatojot ar to, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas ir "Latvijas attīstībai" politiskā pārvaldībā, apturēja Rīgas attīstības plānu. Vienlaikus partijas "Kustība "Par!"" ("Par!") deputāti turpinās strādāt "Attīstībai/Par!" (AP) Saeimas frakcijā un sola atbalstīt Staķi.

Reaģējot uz šiem notikumiem "Par!" pirmdien šos jautājumus pārsprieda kārtējā valdes sēdē. Piedalīties tajā bija ļauts jebkuram biedram un arī valde bija gatavojusies lielai interesei no biedru puses.

Pirmdienas sēdē, kurā tiešsaistē piedalījās vairāk nekā 140 biedru, esot ilgi spriests par turpmāko nākotni, un rezultātā nolemts, ka partija turpinās atbalstīt domes "Par/Progresīvie" frakciju un tostarp arī Staķi, savukārt valdībā un Saeimā tā turpinās strādāt apvienībā.

Tāpat esot nolemts, ka šobrīd partija turpinās strādāt pie apvienības vēlēšanu kampaņas, pie kuras tā strādā jau kopš novembra.

Vienlaikus, pēc Bluķes paustā, aizvien aprīļa vidū ir paredzēta sēde, kurā tiks apspriesti partijas politiskie virzieni, kā arī sakarā ar Staķa aiziešanu ievēlēts jauns valdes loceklis.

Patlaban partijā aktuāls jautājums arī esot par to, kā būtu jākoriģē stratēģija Saeimas vēlēšanām.

Paralēli partijas biedri ir sākuši parakstu vākšanu, lai lemtu par izstāšanos no partiju apvienības. Tas darīts likumā atrunātajā kārtībā, tādēļ jautājums tikšot skatīts, ja attiecīgais iesniegums savāks 10% biedru parakstu.

Kā pauda Bluķe, pirmdien partijas valde vienbalsīgi apliecināja, ka, ja nepieciešamais parakstu skaits tiks savākts, tā reaģēs un rīkos kongresu.

Politiķe arī atgādināja, ka jūnijā paredzēts rīkot partijas kārtējo kongresu.

Pirms tika sākta parakstu vākšana, partijas biedriem izdzirdot par Staķa aiziešanu no partijas, to vidū "emocijas situšas augstu vilni" un, kā atzīmē politiķe, iespējams, tādēļ sākotnēji sociālajā tīklā "Facebook" izplatītais vēstījums guva plašu rezonansi.

“Ja aiziet sabiedrībā zināms biedrs, tad tas spēcīgi rezonē pārējos biedros,” piebilda politiķe.

Jau ziņots, ka frakcijas "Par!/Progresīvie" vadītājs Mārtiņš Kossovičs iepriekš sacīja, ka Staķis pēc izstāšanās no partijas "Kustība "Par!"" un attiecīgi apvienības "Attīstībai/Par!" var būt pārliecināts par galvaspilsētas domes frakcijas "Par!/Progresīvie" atbalstu.

Tāpat mērs iepriekš norādījis, ka viņam nav bažu par Rīgas domes koalīcijas stabilitāti, atzīmējot, ka šis jautājums pārrunāts jau ar četrām no piecām koalīcijā esošajām partijām.

Pārrunas pagaidām nav veiktas vienīgi ar "Latvijas Attīstībai", taču mērs atzīmēja, ka pat, ja no šī politiskā spēka netiktu gūts atbalsts, viņa koalīcijai joprojām būtu 35 balsis.

Attīstības plāns tika apturēts ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) rīkojumu.

Pēc viņa paustā, būtiskākais aspekts ir tas, ka, stājoties spēkā jaunajam Rīgas teritorijas plānojumam, Rīgā izveidotos situācija, ka vēsturiskais centrs faktiski paliktu bez likumīga teritorijas plāna.

Tāpat Rīgas domes iesniegtais dokuments paredzēja aizliegt azartspēles visā Rīgas valstpilsētas teritorijā, taču, pēc Pleša paustā, tas joprojām ir pretlikumīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!