Foto: LETA

Piemineklis Uzvaras parkā ir liecības par Latvijas 50 okupācijas gadiem, pirmdien, 25. aprīlī, preses konferencē uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai koalīcijas sanāksmē ticis pārspriests jautājums par pieminekļa Uzvaras parkā likteni, zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) atzina, ka koalīcija par šo jautājumu nav runājusi, bet Tieslietu ministrija (TM) ir izstrādājusi vairākus scenārijus, par kuriem koalīcija tuvākajā laikā varētu lemt.

Gerhards uzsvēra, ka jautājums par pieminekli ir jāatrisina pirms 14. Saeimas vēlēšanām. "Nevajadzētu atlikt lēmuma pieņemšanu," uzsvēra ministrs.

Savukārt Kariņš piebilda, ka šajā jautājumā ir jāvēro, kādus lēmumus pieņems Rīgas dome. "Jebkurā gadījumā kā minimums ir jādefinē, ka tas ir mūsu valsts 50 okupācijas gadu liecība. Tam jābūt skaidram, kaut vai pie tā paša pieminekļa," uzsvēra premjers.

Arī Kariņš pauda pārliecību, ka jautājums par pieminekļa nākotni ir jārisina neatkarīgi no vēlēšanu cikla.

Jau vēstīts, ka Tieslietu ministrija (TM) piedāvā četrus risinājumus, kā aizvākt padomju armijai veltīto pieminekli no Uzvaras parka Rīgā, iepriekš Latvijas Radio pastāstīja TM parlamentārais sekretārs, tieslietu ministra Jāņa Bordāna padomnieks Andris Vītols.

TM piedāvā četrus rīcības variantus. Pirmkārt, ministrija piedāvā pārbaudīt, vai Krievijas puse nav pārkāpusi savas saistības un apkopj 110 Latvijas piemiņas vietas Krievijā. Ja Krievija tās nekopj un tātad neievēro vienošanos, tad tā varētu nebūt saistoša arī Latvijai, vērtē TM.

Otrs risinājuma variants paredz izbeigt vienošanos, jo iestājies karš, kurā piedalās viena no līgumslēdzējpusēm – Krievija.

Trešajā variantā TM piedāvā vērtēt, kā interpretēt Latvijas un Krievijas 1994. gada vienošanās 13. pantu, proti, vai piemineklis vispār atrodas šī panta tvērumā. Latvijas Ārlietu ministrija līdz šim uzsvērusi, ka šis pants attiecas uz pieminekli, savukārt TM "nesteigtos piekrist" šādam skatījumam, izteicās Vītols.

Savukārt ceturtais TM piedāvātais virziens ir domāt par pieminekļa pārvietošanu Latvijas ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!