Foto: Saeimas administrācija
Patlaban svarīgāks jautājums ir ģimenes vērtības un šī institūta aizsardzība, turpretī Civilās savienības likumprojekts nav tik aktuāls, ceturtdien, 12. maijā, Saeimas sēdē pauda opozīcijas deputāti.

Opozicionāre Jūlija Stepaņenko civilo savienību salīdzina ar sadraudzēšanos vietnē "Facebook" un rosina radīt jaunu likumu ģimeņu aizsardzībai.

Ceturtdien Saeima otrajā lasījumā skatīja Civilās savienības likumprojektu, kas tostarp nosaka viena dzimuma pāru tiesības. Kopumā uz otro lasījumu bija iesniegti 83 priekšlikumi likuma grozījumiem.

Par likumprojektu kritiskus vārdus pauda opozīcijas deputāti, kuru ieskatā topošais regulējums nav nepieciešams, kā arī tas diskriminē tos cilvēkus, kas vēlas slēgt civilo savienību vairāk nekā divu personu starpā.

Stepaņenko Saeimas sēdē uzsvēra, ka Civilās savienības likumprojekts Latvijai nav nepieciešams, un meli esot tas, ka ar minēto likumprojektu tiekot izpildīts Satversmes tiesas spriedums. Viņa uzsvēra, ka Satversmes tiesas spriedums paredz veikt grozījumus Darba likuma 155. pantā, ko Saeima jau ir pieņēmusi.

Deputāte arī kritizēja civilās savienības ideju, to salīdzinot ar sadraudzēšanos vietnē "Facebook".

"Kas ir civilā savienība? Cilvēks redz otra cilvēka bildi internetā, saka – Tu man patīc, noslēgsim civilo savienību. Un nekas vairs nebūs nepieciešams, šie cilvēki varētu deklarēt savienību valsts priekšā un saņemt attiecīgo atbalstu. Tas ir kā draudzības apstiprināšana "feisbukā"," teica deputāte.

Opozīcijas deputāts Aldis Gobzems (N) piekrita Stepaņenko priekšlikumam par likuma nosaukuma un mērķa maiņu. Vienlaikus deputāts piebilda, ka " ģimenes institūts ir tikai un vienīgi vērtību jautājums, nevis juridisks instruments, jo 21. gadsimtā cilvēki var dzīvot kopā arī nenoslēdzot laulību, un nekas nenotiek".

Saeima arī noraidīja opozīcijas deputātes Ramonas Petravičas (N) priekšlikumu no likumprojekta izslēgt normu, ka civilo savienību var slēgt divas personas. Petraviča pauda neizpratni, kāpēc likumprojektā tiek diskriminētas ģimenes, kurās tiek piekopta poligāmija vai citas kopdzīves formas ar trim vai vairākām personām.

"Kāpēc divi vīrieši var veidot civilo savienību, bet trīs nevar. Ir taču dažādas ģimenes formas, ne tikai tādas, kādas piekopjat jūs," informēja deputāte.

Deputāte Krista Baumane (AP) kolēģiem norādīja, ka, piešķirot tiesības vieniem, tās netiek atņemtas citiem. Deputāte pauda pārliecību, ka ar likumprojektu tiks vairots atbalsts ģimenēm, kas ir saskaņā ar valsts demogrāfijas politiku.

"Jana un Lilita ir ģimene. Ģirts un Aksels ir ģimene. Ainārs un Una ir ģimene. Šie pāri nav laulāti. Dažiem no viņiem ir bērni un viņi ir ģimene. Tā uzskata viņi un Satversmes tiesa. Šis likums ir par cilvēcību," uzsvēra Baumane.

Tomēr šim viedoklim nepiekrita Gobzems, kurš uzsvēra, ka "Ainārs un Andris vai Ieva un Ināra nav ģimene".

"Ģimene nav cilvēki, kas dzīvo kopā. Ģimene ir pienākums, kas rodas savienībā, kurā var rasties bērni. Ikviena kopdzīve, kopā vakariņošana vai iešana uz veikalu nav ģimene. Vienkārši labi pavadīt laiku kopā nav ģimene. Instinkti un dziņas neveido ģimeni. Mūsu izlaidība neveido ģimeni. Tikai pienākums pret bērniem veido ģimeni," pauda Gobzems.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!