Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ministru kabinets otrdien, 24. maijā, atbalstīja Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO.

Ministri lēma virzīt izskatīšanai Saeimā divus likumprojektus – "Par Protokolu par Somijas Republikas pievienošanos Ziemeļatlantijas līgumam" un "Par Protokolu par Zviedrijas Karalistes pievienošanos Ziemeļatlantijas līgumam".

Pēc Levita teiktā mediju pārstāvjiem, Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO bijis viens no tikšanās ar premjeru sarunu tematiem.

Levits uzsvēra, ka Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO nozīmē šīs organizācijas stiprināšanu, sevišķi Ziemeļeiropas reģionā. "Apsveicu Somiju un Zviedriju ar lēmumu pievienoties NATO, kas ir visas Eiropas interesēs," pauda Levits.

Valsts prezidents pauda pārliecību, ka Saeima ātri ratificēs abu valstu pievienošanos NATO.

Arī Kariņa vērtējumā, abu valstu paustā gatavība pievienoties NATO ir "liela un svarīga ziņa".

Premjers apliecināja, ka tiklīdz tiks saņemts formāls Somijas un Zviedrijas pieteikums, Latvijas valdība to nekavējoties lems virzīt apstiprināšanai Saeimā, kura varētu īsā laikā pabeigt ratifikācijas procesu.

Kariņš uzsvēra, ka abu valstu pievienošanās NATO stiprinās ne drošību tikai Latvijā, bet visā reģionā.

Vienlaikus premjera birojā portālu "Delfi" informēja, ka Baltijas valstu Ministru prezidenti nākuši klajā ar kopīgu paziņojumu par Somijas un Zviedrijas lēmumu pievienoties NATO.

"Mēs – Igaunijas, Latvijas un Lietuvas Ministru prezidenti – pilnībā atbalstām un apsveicam Zviedrijas un Somijas vēsturisko lēmumu pieteikties dalībai NATO. Somijai un Zviedrijai ir tādas pašas vērtības kā NATO sabiedrotajiem, un šīs valstis atbalsta mūsu apņemšanos ievērot principus, uz kuriem balstās eiroatlantiskā drošība. Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO uzlabos mūsu kolektīvo drošību un stiprinās aliansi," teikts paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Somija un Zviedrija trešdien iesniedza pieteikumus dalībai NATO.

Abu valstu vēstnieki pieteikumus dalībai Ziemeļatlantijas alianses galvenajā mītnē Briselē iesniedza NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam, kurš notikušo nosauca par vēsturisku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!