Foto: DELFI
Reiņa Kļavja lauku mājas teritorijā Tīnūžu pagastā ik pa laikam "ieceļo" putns pupuķis. Tas pēc paskata ir visai eksotisks. Putnam ir brūnīgs krūškurvis un melnbalti svītroti spārni. Uz galvas pupuķim ir "kronis", kas izplešas, ja viņš jūt satraukumu. Tam ir arī pagarš snuķis, kas palīdz tikt pie kārotā maijvaboļu kāpura. Šis lidotājs ir ierakstīts arī Sarkanajā grāmatā. Šobrīd Reinim ir bažas, ka viņu lauku mājā pavisam drīz neviesosies ne šis putns, ne arī viņš pats tajā daudz gribēs uzturēties. Mājas tuvumā grasās izbūvēt aptuveni 20 hektāru plašu karjeru. Pēc Reiņa un citu vietējo domām, tas nozīmē vien to, ka akās zudīs ūdens un gadiem acu priekšā notiks būvdarbi.

Reiņa mājās "Kalnrudzīšos" ir aktīva rosība – visu uzrauga suns Čipsis, Reinis ar sievu diendienā ražo saldējumu. Blakus pļavā skraida zaķis, ik pa laikam Čipsis padzenā arī stirnas. Reiņa dārzā, kā jau citviet pirms Jāņu laikā, zied lupīnas. Visa dzīvā ainava gan drīz varētu mainīties, satraucas Reinis. Un tā varētu mainīties, pēc Reiņa aplēsēm, aptuveni 30 cilvēkiem. Tīnūžu pagastā samilzis strīds, kurā vietējo iedzīvotāju intereses sadūrušās ar uzņēmēja iecerēm.

Bez ūdens apstātos saldējuma ražošana

"Kalnrudzīšu" saimnieks pirms aptuveni 20 gadiem iegādājās šīs mājas. Viņš pats agrāk bija žurnālists, tāpēc gadiem mājas bija vien vieta, kur naktī atbraukt pārnakšņot. Pats nosaka, ka pilnu krūti laukos dzīvo kādus piecus gadus. Viņš ir mājražotājs – gatavo saldējumu "Albertīne". Ūdens – bez tā saldējuma ražošana nav iespējama. "Man nepārtraukti jāmazgā trauki. Es nevaru strādāt ar netīriem traukiem, instrumentiem un iekārtām. Saldējuma gatavošanai tas netiek izmantots, pārsvarā piens un saldais krējums. Bet, lai uzturētu kārtību, ūdens ir absolūti nepieciešams," uzsver Reinis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!