Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Saeima ceturtdien, 16. jūnijā, noraidīja priekšlikumu Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieka amatā apstiprināt līdzšinējo iestādes vadītāju Ilzi Znotiņu.

Znotiņu FID vadītājas amatā atbalstīja 33 deputāti, 41 balsoja "pret", bet četri deputāti balsojumā atturējās.

Kritiskus vārdus par finanšu sistēmas uzraudzību pauda opozīcijas deputāts Aldis Gobzems (Neatkarīgie), kura ieskatā finanšu sistēma ir izpostīta, turklāt tās uzraudzība ir bezjēdzīga. Viņš minēja piemēru, ka kāda māte nav varējusi attālināti iegādāties bērnam rotaļlietu, jo Latvijā strādājoša banka pirkumu liegusi, to pamatojot ar bažām par aizdomīgu darījumu.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Didzis Šmits sacīja, ka savulaik Latvijai bija jārīkojas, lai apturētu nelegālās naudas plūsmas caur Latviju un cīnītos ar citiem finanšu noziegumiem. Tomēr deputāts pauda bažas par to, kā notiek cīņa pret finanšu noziegumiem – vēršoties pret blēžiem vai pilnīgi visiem.

Šmits norādīja, ka finanšu noziegumu apkarošanā Latvija ir nonākusi grāvī un aicināja atzīt šajos gados pieļautās kļūdas. Šmits aicināja neatbalstīt Znotiņas atkārtotu apstiprināšanu amatā.

Arī opozīcijas deputāts Viktors Valainis (ZZS) pievienojās iepriekšējo runātāju teiktajam, piebilstot, ka Latvijā strādājoši uzņēmumi izvēlas uzturēt savas faktiskās adreses citā valstī. Valainis uzskaitīja virkni valdības un Saeimas lēmumu, ar kuriem tika radīti nelabvēlīgi apstākļi.

Savukārt opozīcijas deputāts Edgars Tavars (ZZS) aicināja atskatīties uz finanšu sektora uzraudzību pēdējos piecos gados, kopš FID vada Znotiņa. Deputāts norādīja, ka Latvija atpaliek no Igaunijas un Lietuvas finanšu sektoram izsniegto licenču ziņā, tādējādi neveicinot konkurenci šajā jomā. Tāpat Tavars norādīja, ka katram otrajam mazajam zemniekam ir atvērti konti Īrijā, jo viņiem ir grūti atvērt kontu Latvijā.

Znotiņa FID priekšnieces amatā tika iecelta 2018. gada 1. jūnijā, līdz ar to viņas pilnvaru termiņš beidzās šā gada 31. maijā.

Jaunais FID vadītājs tika meklēts ar konkursa starpniecību. Tajā pieteicās astoņi pretendenti, bet konkursa rezultātā komisija par atbilstošāko pretendentu atzina Znotiņu.

Znotiņas kandidatūru FID vadītājas amatā atbalstīja arī valdība, tiesa, balsojumā Ministru kabinetā atturējās labklājības ministrs Gatis Eglītis (K).

Iepriekš FID vadītāja amata konkursa komisija norādīja, ka konkursa pēdējā jeb vadības kompetenču novērtēšanas kārtā Znotiņa ļoti labi pierādījusi savas spējas un pieredzi pārmaiņu vadīšanā, lēmumu pieņemšanā un komandas vadīšanā. Savukārt izcils sniegums bija stratēģiskajā redzējumā un spējā sasniegt rezultātus.

Pirms darba FID Znotiņa bijusi zvērinātu advokātu biroja "Deloitte Legal" partnere un kā zvērināta advokāte specializējusies strīdu izšķiršanā. Tur Znotiņa veikusi krāpšanas apkarošanas pārbaudes starptautiskos un vietējos uzņēmumos, un viņas pārziņā bijuši regulatīvie un maksātnespējas jautājumi, kukuļdošanas apkarošana, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana un "balto apkaklīšu" noziegumu izmeklēšana.

Vienlaikus neilgi pirms iecelšanas FID priekšnieces amatā 2018. gadā Znotiņa vadīja Latvijas nacionālā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas risku izvērtējuma sagatavošanu, kā arī vairāku atsevišķu nozaru izvērtējumus.

Znotiņa ir iesniegusi promocijas darbu Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē. Viņa Rīgas Juridiskajā augstskolā ieguvusi maģistra grādu starptautiskajās un Eiropas tiesībās, savukārt Latvijas Universitātē – bakalaura grādu tiesību zinātnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!