Foto: LETA

Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska trešo Covid-19 poti saņēma decembra sākumā, februārī izslimoja omikronu un par ceturto vakcinēšanās reizi viņa šobrīd neraizējas. Nesatraukties viņa aicina arī citus. Cilvēki ar īpaši trauslu veselību otro balstvakcinācijas devu aicināti saņemt jau tagad. Kāpēc pārējiem gaidīt rudeni? Tad vakcīnu arsenālā būšot potes, kuras no dominējošajiem omikrona paveidiem pasargās labāk. Rudens arī būšot labāks laiks plašākai vakcinācijai, jo tad apbruņoties cīņai pret iespējamo Covid-19 izplatības vilni izdosies neilgi pirms tā celšanās.

Vakcinācijas pirmrindnieki sociālo mediju platformās par sevi atgādina, gaidot ceturto poti, daži jau pamanījušies pie tās tikt, taču IVP pārstāvji aicina ievilkt elpu un pagaidām ar to nesteigties. Kāpēc tā un kas mūs sagaida rudenī, skaidro “Delfi”.

Trauslākos” jāsargā tagad

Pavasarī, kad “Delfi” interesējās par otrā “būstera” nepieciešamību, IVP pārstāvji teica, ka “līdz rudenim no vakcīnu tēmas var atpūsties”. Plānus nedaudz izmainīja vasarās ierasti “atvaļinātais” Covid-19, kurš nu par sevi sāk atgādināt redzamāk, taču ne tik redzami, lai sāktu bažīties par krasu saslimstības pieaugumu. Šobrīd IVP lēmuši, ka senioriem vecumā no 65 gadiem ar “trauslu” veselību un īpašām indikācijām rekomendējama ceturtā pote.  

Latvijas Universitātes maģistra programmas "Epidemioloģija un medicīniskā statistika" vadītājas, asociētās profesores Liliānas Civjānes stāstītajā ieskanas cita pārliecība. Viņa pati ceturto poti saņēma Amerikā, kur tā pieejam visiem vecumā virs 50 gadiem. Viņasprāt, otro "būsteri" saņemt vajadzētu visiem Latvijas iedzīvotājiem vecumā virs 60 gadiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!