Foto: Kaspars Krafts/F64

Veselības inspekcija (VI) noteikusi peldēšanās aizliegumu Daugavas peldvietai "Lucavsala", jo peldūdens mikrobioloģisko analīžu rezultāti šajā peldvietā pārsniedz pieļaujamo normu, un tas neatbilst kvalitātes prasībām, portāls "Delfi" uzzināja VI.

Aizliegums noteikts pēc Rīgas pašvaldības iepriekšējā nedēļā pasūtītajām peldvietu ūdens kvalitātes ārkārtas analīžu rezultātiem.

Savukārt ūdens kvalitāte Daugavas peldvietās "Lucavsalas līcis", "Rumbula", "Ķīpsala" un Vecāķu pludmale atbilst prasībām, un laboratorisko analīžu rezultāti mikrobioloģisko piesārņojumu neuzrāda. Līdz ar to šajās peldvietās atkal atļauts peldēties.

13. jūlijā VI ieteica nepeldēties Rīgā Daugavas peldvietās un Vecāķos, pēc tam, kad pilsētas neattīrītie kanalizācijas ūdeņi intensīvo lietusgāžu laikā tika iepludināti Daugavā.

VI aktīvajā peldsezonā veic visu 58 oficiālo iekšzemes un jūras peldvietu pastiprinātu uzraudzību.

Laboratorijā tiek noteikti mikrobioloģiskie rādītāji: fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki, savukārt vizuāli, ūdens paraugu ņemšanas laikā tiek novērtēta ūdens krāsa, pievērsta īpaša uzmanība peldošiem atkritumiem un naftas produktiem ūdenī un zilaļģu savairošanās procesam.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā stipro lietusgāžu laikā Daugavā nonāca 77 000 kubikmetru neattīrītu Rīgas notekūdeņu.

Ikdienā SIA "Rīgas ūdens" pārsūknē vidēji ap 112 000 kubikmetru notekūdeņu. Otrdien, 12.jūlijā kopumā pārsūknēti ap 253 000 kubikmetru, no kuriem vairāk nekā puse bija lietus ūdens.

"Rīgas ūdens" sistēmu kapacitāte sadzīves kanalizācijas novadīšanai un attīrīšanai esot pietiekama un ar aptuveni 30% rezervi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!