Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Ņemot vērā enerģētisko krīzi, kas radusies saistībā ar Krievijas izvērsto karu Ukrainā, efektīvākai resursu izmantošanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un tās padotības iestādes no trešdienas ievieš elektroenerģijas un siltumenerģijas samazināšanas pasākumus iestādēs, ierobežojot elektroierīču un apgaismojuma darbību, nosakot konkrētas klātienes darba dienas un apkures temperatūras samazināšanu ziemas sezonā, kā arī vērtē iespēju uzstādīt saules paneļus, portālu "Delfi" informē VARAM.

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) norāda, ka līdz šim jau vairākās ministrijas padotības iestādēs ir paaugstināta energoefektivitāte, taču jaunie pasākumi, kas trešdien stājušies spēkā, ļaus vēl vairāk ietaupīt papildu resursus, gatavojoties gaidāmajai apkures sezonai.

VARAM enerģētikas ekonomiskais režīms paredz visu elektroierīču un apgaismojuma izslēgšanu, kad tās netiek lietotas un pilnīgu atslēgšanu no tīkla ārpus darba laika. Tāpat atslēgts fasādes apgaismojums, kā arī tiks kontrolēts stāvvietas un teritorijas apgaismojuma darbības laiks, tādējādi izmantojot pieejamos resursus pārdomāti un ilgtspējīgi.

Elektrības patēriņa samazināšanai paredzēts arī elektrisko karstā ūdens tilpuma sildītāju pilnīga atslēgšana vai aprīkošana ar laika slēdžiem, kas atslēdz karstā ūdens uzsildi ārpus darba laika un brīvdienās.

Tiks uzlabota elektroenerģijas pieslēgumu jaudas izmantošanas efektivitāte, proti, analizējot vēsturiskos datus, tiks izvērtētas esošo rezervēto pieslēgumu jaudas ar iespēju tās samazināt, tādējādi būtiski samazinot izmaksas gada griezumā.

Lai pagarinātu temperatūras samazinājuma periodu, apkures sezonā klātienes darba dienas iestādēs būs no otrdienas līdz ceturtdienai, tādējādi ļaujot samazināt siltumenerģiju apkures vajadzībām jau no ceturtdienas pēcpusdienas.

Realizējot visus minētos enerģijas patēriņa samazināšanas pasākumus, VARAM cer ietaupīt līdz pat 15% no patērētās enerģijas apjoma.

Ministrija vērtē arī ilgtermiņa risinājumus, kā, piemēram, apkures sistēmu pārbūvi, LED apgaismojuma un kustību sensoru uzstādīšanu, kas vēl vairāk samazinās energoresursu patēriņu.

Tāpat ministrijas darba kārtībā ir iecere par saules paneļu uzstādīšanu, lai ar saražoto solāro elektroenerģiju varētu apgādāt VARAM resora objektus, tādējādi nodrošinot saražotās elektroenerģijas pašpatēriņu.

Kā norāda ministrijā, 2020. gadā īstenots VARAM administratīvās ēkas Peldu ielā 25 renovācijas projekts. Tas būtiski samazinājis siltumenerģijas patēriņu, proti, par 30%. Savukārt elektroenerģijas patēriņš samazinājies par 50%. Līdzīgi rādītāji ir sasniegti arī pārējās ēkās, kas izmantoja iespēju, lai uzlabotu ēku energoefektivitāti.

Jau vēstīts, ka arī Rīgas pašvaldība vērtēs iespējas samazināt enerģijas patēriņu. Savukārt premjers Krišjānis Kariņš (JV) aicinājis nākt klajā ar enerģijas patēriņa samazināšanas plānu arī Valsts kancelejas pārvaldībā esošajās iestādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!