Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmdien Militāro mācību cikla "Namejs 2022" ietvaros vienlaikus Spilves lidlaukā un Liepājas lidostā ieradīsies ASV bruņoto spēku augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS, portālu "Delfi" informēja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvis Roberts Skraučs.

Vingrinājuma mērķis ir demonstrēt Nacionālo bruņoto spēku un ASV bruņoto spēku sadarbības spējas, Latvijas armijai veicot mērķu atklāšanu, identificēšanu un izvērtēšanu, kā arī Latvijas pusei sagatavojot un ASV pusei izpildot uguns atbalsta pieprasījumu.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) septembrī un oktobrī intensīvi norisinās militāro mācību cikls, kura laikā pa Latvijas valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem pārvietosies Latvijas un sabiedroto valstu karavīri un militārās tehnika.

AM aicina ceļu satiksmes dalībniekus ievērot īpašu piesardzību, ja uz autoceļiem nākas sastapt militārā transporta kolonnas.

Mācību uzdevumu izpildes laikā periodiski notiks dažādu militāro gaisa kuģu lidojumi Latvijas gaisa telpā, tostarp zemā augstumā, kā arī kaujas šaušana poligonos, tādēļ NBS aicina iedzīvotājus izturēties ar izpratni pret notiekošajām mācībām.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Latvija ir iesniegusi pieprasījumu ASV valdībai HIMARS iegādei. Latvija cer, ka HIMARS varētu nonākt mūsu karavīru rīcībā līdz 2025. gadam, tomēr lielais šo ieroču pieprasījums Ukrainā, iespējams, HIMARS piegādi Latvijai varētu palēnināt.

Latvija bija plānojusi, ka HIMARS sistēmas tiks piegādātas un ievestas Latvijā trīs gadu laikā, sākot no brīža, kad tiks parakstīts līgums. Latvija ir rēķinājusies, ka HIMARS mums izmaksās virs 200 - 300 miljoniem eiro.

HIMARS sistēma ASV tika izstrādāta 1990. gadu beigās, reaktīvā artilērijas sistēma, izmantojot dažādas raķetes, var sašaut mērķus 70, 150 vai 300 kilometru attālumā. Uz vienas HIMARS platformas ir vieta sešām raķetēm. Tās paredzētas pretinieka artilērijas, pretgaisa aizsardzības sistēmu, bruņumašīnu, apgādes konvoju un citu mērķu iznīcināšanai. Mobilā platforma, kas ir uzstādīta uz standarta ASV armijas kravas auto, spēj pārvietoties ar ātrumu 85 kilometri stundā, kas ļauj pēc raķešu palaišanas ātri pamest operācijas vietu, pirms to ir identificējis pretinieks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!