Foto: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja

Likumprojekts par ielu nosaukumu maiņu jāpieņem 13. Saeimai, uzskata Valsts prezidents Egils Levits.

Valsts prezidenta kancelejā portālu "Delfi" informēja, ka pirmdien, 10. oktobrī, Levits tikās ar Publiskās atmiņas centra valdes priekšsēdētāju, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktoru Kārli Kangeri un Publiskā atmiņas centra padomes pārstāvjiem, kuri informēja par likumprojektu, kas paredz ielu un laukumu nosaukumu maiņu, lai atbrīvotu publisko telpu no totalitārā režīma un rusifikāciju slavinošiem vai raksturojošiem nosaukumiem.

Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Publiskā atmiņas centra pārstāvju ieguldīto darbu, izveidojot visu valsti aptverošu sarakstu ar padomju totalitārā režīma un tā sadarbības partneru vārdos nosauktām ielām un laukumiem.

Levits norādīja, ka ielu un laukumu nosaukumi "jeb publiskās telpas politika ir daļa no kopējās politikas, jo tā ietekmē cilvēkus viņiem pat nezinot".

Valsts prezidents ir vienisprātis ar Publiskā atmiņas centra pārstāvjiem, ka likumprojektu vajadzētu pieņemt vēl 13. Saeimai.

Prezidenta kancelejā atgādināja, ka ar aicinājumu pilnībā atraisīties no okupācijas režīma mantojuma Valsts prezidents uzrunāja deputātus jau Saeimas rudens sesijas atklāšanā šī gada septembrī, norādot, ka "mums ir pašiem savi, nevis bijušajai svešajai varai, svarīgi cilvēki, notikumi, piemiņas dienas, kurās būtu vērts nosaukt ielas un laukumus, kas veido mūsu ikdienas vidi un priekšstatus par vēsturi".

Valsts prezidents arī piebilda, ka formālai ielu un laukumu pārdēvēšanai svarīgi paralēli izvērst diskusiju sabiedrībā gan par nosaukumu maiņas skaidrojumu, gan par jaunajiem ielu un laukumu nosaukumiem.

Publiskā atmiņas centra pārstāvji norādīja, ka būtu ieinteresēti šādas diskusijas rosināšanā, tāpēc aktualizēja jautājumu par nākamajiem soļiem centra attīstībā.

Saeimā ir nonācis un pirmajām lasījumam tiek gatavots Komunistiskā totalitārā režīma un rusifikācijas nosaukumu pārdēvēšanas likumprojekts, ar kuru paredzēts uzlikt par pienākumu pašvaldībām atbrīvoties no vietvārdiem, kas satur komunistiskā totalitārā režīma slavināšanas un rusifikācijas godināšanas pazīmes

Levits, septembrī uzrunājot Saeimu, norādīja, ka karš skaidrāk izgaismojis padomju okupācijas paliekas Latvijā. "30 gadus mēs turpinājām staigāt pa ielām, kas nosauktas okupācijas varas īstenotāju vārdos," pauda prezidents, uzsakot biedrību "Publiskās atmiņas centrs" (PAC) par šo ielu apkopošanu un norādot, ka pašvaldību uzdevums ir šo sarakstu izskatīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!