Foto: F64
Kopš iestājusies ziema, uzsnidzis sniegs un kļuvis slidens, cilvēkiem, paslīdot un nokrītot, gūto traumu skaits pamazām pieaug. Šobrīd pieaugums ir ap 10% un, kā norāda Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS), tas nav dramatisks, bet situācija var mainīties strauji.

Kā portālam "Delfi" skaidroja TOS galvenais ārsts Uģis Zariņš, situācija var mainīties dažu stundu laikā, kad uzsnigušais sniegs piesals, vai tieši otrādi, atkusīs, un naktī strauji piesals.

Tipiskākās traumas slidenā laikā ir spieķakaula lūzums pie plaukstas locītavas un lūzumi pēdas locītavas rajonā, viņš norādīja.

Lai izvairītos no traumām, Zariņš iesaka izvēlēties laikapstākļiem atbilstošus apavus, kā arī vecāka gadagājuma cilvēkiem izvērtēt nepieciešamību staigāt ārā slidenā laikā. "Savukārt jaunos cilvēkus aicinām sargāt un parūpēties par saviem vecākā gadagājuma tuviniekiem," uzsvēra ārsts.

Aizvadītajā nedēļas nogalē slimnīcā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nogādāja divus cilvēkus, kuri bija paslīdējuši un krituši uz ielas, gūstot traumas, portāls "Delfi" uzzināja NMPD.

Mediķi cietušās personas nogādāja ārstniecības iestādē tālākai palīdzības sniegšanai un papildu izmeklējumu veikšanai.

Ik dienu NMPD brigādes izbrauc vidēji uz 1000 izsaukumiem. Šobrīd izteikts izsaukumu skaita pieaugums nav novērots, tas ir tāds pats kā ikdienā, skaidroja NMPD sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Upīte.

Viņa norādīja, ka visbiežāk šādos negadījumos tiek gūti roku vai kāju lūzumi, atsevišķos gadījumos arī nopietnas muguras un galvas traumas.

Uzsniegot sniegam, nedēļas nogalē arī pieaudzis ceļu satiksmes negadījumu skaits. Autovadītāji un pārējie satiksmes dalībnieki aicināti būt uzmanīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!