Foto: DELFI

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāti izstrādājuši Saeimas lēmuma projektu, kuru pieņemot, tiktu noraidīta iespēja deputātiem un ministriem saglabāt privilēģiju rezervēt biļetes uz XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku pasākumiem.

Saeimas prezidijam vēl jālemj par minētā priekšlikuma iekļaušanu parlamenta sēdes dienaskārtībā un gala lēmumu pieņems Saeima.

ZZS sagatavotajā lēmuma projektā teikts, ka Vispārējie latviešu dziesmu un Deju svētki ir Latvijas valstij un sabiedrībai nozīmīgs pasākums, kas saliedē sabiedrību un veicina vienotas kultūrtelpas attīstību, kopjot un saglabājot mūsu valsts tradīcijas.

Tāpat tajā norādīts, ka valsts augstākajām amatpersonām ar savu rīcību jāveicina sabiedrības vienotība, nevis jāakcentē jebkādas privilēģijas attiecībā uz savu ieņemamo amatu, kas neatbilst attīstīto valstu praksei.

Tāpēc ZZS frakcijas deputāti rosina Saeimu noraidīt Dziesmu un deju svētku padomes lēmumu Saeimas deputātiem un ministriem saglabāt privilēģiju rezervēt biļetes uz XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku pasākumiem, kas notiks 2023. gadā no 30. jūnija līdz 9. jūlijam Rīgā.

Iepriekš Dziesmu un deju svētku padome lēma, ka Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem tiks saglabāta privilēģija rezervēt un iegādāties biļetes uz XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem.

Valsts prezidenta kancelejas pārstāve Sarmīte Ēlerte diskusijā aicinājusi ņemt vērā, ka savulaik Dziesmu svētki radās kā tautas pašorganizācijas kustība, tomēr šodien tiek sagaidīts, ka Dziesmu svētki tiek finansēti no valsts budžeta. Viņa uzsvērusi, ka lēmumā par finansējumu svētkiem piedalās gan Ministru kabinets, gan Saeima, tāpēc "būtu jocīgi", ja šāda iespēja Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem būtu liegta.

Savukārt Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) norādīja, ka Saeimas deputātiem un Ministru kabineta locekļiem pašiem būtu vēlams izvērtēt, vai privilēģija rezervēt un iegādāties biļetes uz Dziesmu svētku pasākumiem ir pieņemama no ētikas viedokļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!