Foto: LETA

Otrdien, 6. decembrī, Ministru kabinets nolēma atlikt lēmumu par šobrīd no amata atstādinātās Valsts ieņēmuma dienesta (VID) vadītājas Ievas Jaunzemes pārcelšanu jaunā amatā Finanšu ministrijā (FM).

Bija plānots, ka Jaunzeme tiks pārcelta FM Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktora amatā.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atgādināja, ka ir bijuši vairāki gadījumi, kur šādus lēmumus pieņem jaunā valdība, nevis "vecā" valdība savā priekšpēdējā sēdē.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) paskaidroja, ka dokumenti tika iesniegti laicīgi un nekādas pretrunas šajā jautājumā nesaskata.

"Šis nav lēmumprojekts, kas tapis pēdējā brīdī, ir bijis nopietns darbs," pauda Reirs, uz ko Pavļuts aicināja "pēc šādas loģikas" skatīt arī citus jautājumus, ko veselības ministrija ir iesniegusi jau augustā.

Arī tieslietu ministrs Jānis Bordāns (K) aicināja rūpīgi izvērtēt šo lēmumu, jo viņam esot daudz jautājumu, bet pati Jaunzeme sēdē nevarēs sniegt komentārus, jo atrodas uz slimības lapas. Tāpat viņš norādīja, ka šī lēmuma pieņemšana šādā veidā varētu radīt problēmas vēlāk.

Iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP) akcentēja, ka sarunas ar iekšlietu dienestu vadītājiem rāda, ka tieši Jaunzemes laikā būtiski uzlabojusies dienestu sadarbība ar VID.

Pēc ministru viedokļu apmaiņas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) nolēma neiekļaut šo jautājumu otrdienas valdības sēdē. Jautājums tiks skatīts pēc nedēļas.

Kā ziņots, pati Jaunzeme nesaskata loģiku iecerētajā pārcelšanā uz FM. Jaunzeme otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja, lai gan viņai joprojām ir atvērta darba nespējas lapa, viņa apmeklēs Ministru kabineta sēdi, kurā lems par viņas pārcelšanu FM Ēnu ekonomikas ierobežošanas koordinācijas departamenta direktores amatā.

"Šajā brīdī neredzu nekādu loģiku šajā pārcelšanā. Anotācijā es lasu, ka neesmu slikta ierēdne, kas jāatstādina no VID vadītājas pienākumu pildīšanas un jārosina disciplinārlieta. Esmu kompetenta un kvalificēta darbiniece, kurai piedāvā doties uz augstākstāvošu iestādi," sacīja Jaunzeme.

Jau ziņots, ka FM iepriekš par mēnesi pagarinājusi pret Jaunzemi sāktās disciplinārlietas izmeklēšanas termiņu. Sākotnēji bija plānots, ka disciplinārlietas izmeklēšana tiks pabeigta līdz 15. novembrim.

FM skaidroja, ka komisija ir uzsākusi darbu pie gala ziņojuma sagatavošanas, bet tai ir nepieciešams vēl papildu laiks, lai pabeigtu ziņojumu un to iesniegtu finanšu ministram lēmuma pieņemšanai.

15. septembrī Reirs izdeva rīkojumu par disciplinārlietas ierosināšanu un Jaunzemes atstādināšanu no VID vadītājas amata.

Izmeklēšanas laikā VID ģenerāldirektora amatu ieņem līdzšinējā Jaunzemes vietniece Indra Kārkliņa.

Jaunzeme VID vadītājas amatu ieņēma kopš 2019. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!