Foto: LETA

Ņemot vērā, ka tuvākās divas dienas sinoptiķi prognozē atkalu, būtu nepieciešams pēc iespējas mazāk Rīgā atrasties uz ietves un izvērtēt iespējas strādāt attālināti, žurnālistiem pavēstīja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Tāpat mērs aicināja iedzīvotājus parūpēties par savu drošību, izvēloties pareizus apavus.

Staķis pirmdien ar operatīvajiem dienestiem izrunāja, kādi būs galvenie uzdevumi, lai gatavoties tiem varētu sākt jau pirmdien. Tāpat tika skatīts, kā rīkoties gaidāmajā situācijā, ņemot vērā, ka naktī uz otrdienu tikšot izsludināts dzeltenais brīdinājums, savukārt otrdien – oranžais brīdinājums.

Atkalas laikā efektīvu pretslīdes maisījumu, kas labi strādātu, nav, tomēr sāls kaisīšana, saskaņā ar normatīvajos aktos atrunāto, šādos gadījumos ir atļauta. Vienlaikus arī sāls nedod pārāk lielu efektu, jo lietus laikā tas var tikt noskalots no ietvēm.

Mēru sasniegusi informācija arī no citām Eiropas pilsētām. Piemēram, Hamburgā atkalas dēļ ierastā dzīve esot paralizēta.

Citviet Eiropā līdz ar atkalu arī īslaicīgi slēgtas skolas, taču dome pagaidām šādu lēmumu nepieņems. Tā vietā vecākiem tiks atsūtīta informācija, kā bērniem sevi pareizi pasargāt no traumām.

"Mums šķita, ka pie esošās situācijas nav tādas bīstamības, ka vajadzētu slēgt skolas," piebilda Staķis.

Pastāv risks arī saistībā ar sniegu un lāstekām, kas izveidojušās pie ēku jumtiem. Rīgas dome jau apzinājusi pašvaldības ēkas un apņēmusies visus jumtus notīrīt.

Lielākā riska grupa šajā gadījumā ir seniori, tādēļ svarīgi būt atsaucīgiem, seniorus aicināt jau pirmdien sagādāt pārtiku divām turpmākajām dienām. Savukārt pārējie iedzīvotāji aicināti izvērtēt nepieciešamību doties ārpus mājas un pēc iespējas strādāt attālināti.

Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Juris Lūkass informēja, ka likumsargi uzrauga ar ziemas laikapstākļiem saistīto noteikumu izpildi. "Diemžēl, šobrīd 40 personas ir guvušas dažāds traumas krītot uz slidenām ielām, viena – no jumta krītoša sniega," skaidroja amatpersona, piebilstot, ka RPP saistībā ar šo līdz šim sākusi 244 administratīvā pārkāpuma lietas, no kurām 133 ir saistītas ar nenotīrītiem ēku jumtiem.

Lūkass arī norādīja, ka lentas novilkšana vai kāda cita norobežojuma uzlikšana pie vietām, kur no jumtiem varētu krist lāstekas vai sniegs, neatbrīvo no atbildības. Proti, tas ir mīts, jo šādi norobežojumi ir domāti kā īslaicīgs risinājums, kamēr jumts tiek tīrīts.

Līdz ar ziemu arvien vairāk pacientu vēršas Rīgas ārstniecības iestādēs. Rīgas 2. slimnīcas valdes priekšsēdētājs Sandris Petronis medijiem pavēstīja, ka pacientu skaits ir pieaudzis par 35%. No tiem apmēram 40% pacientu ir rīdzinieki, savukārt pārējie – no Pierīgas. Rīgas 2. slimnīcā ik dienu ar šādām traumām vēršas apmēram 20 pacienti.

Smagākos gadījumos tādas traumas kā lūzumi var "izsist no ierindas" uz aptuveni pus gadu, piebilda ārsts.

Mediķis arī aicināja izvērtēt laikapstākļus un izvēlēties pareizos apavus. Tāpat iespējams iegādāties kādus palīglīdzekļus, lai gaita būtu stabilāka. Vienlaikus būtu jāizvairās iet pa slīpām, apledojušām virsmām.

Slimnīca patlaban ir paaugstinātā gatavībā. Krišanas gadījumā, ja nav iespējams vairāk pārvietoties, būtu jāzvana ātrajai palīdzībai, savukārt, ja ir iespējams paiet, uz slimnīcu var dodies arī pats pacients.

Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) uzmanīgiem aicināja būt arī autovadītājiem, mudinot atcerēties par drošas braukšanas priekšnosacījumiem. Politiķis arī apliecināja, ka Satiksmes departamentam ir uzdots veikt sagatavošanās darbus.

Šos sagatavošanās darbus plašāk iezīmēja Satiksmes departamenta vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods, informējot, ka ir attīrītas tekmju zonas un gulijas, lai lietus ūdens varētu virzīties uz ūdens attīrīšanas iekārtām.

Sagatavota arī atsūksnēšanas iekārtas, kamēr paralēli turpinās sniega izvešana. Plānots, ka naktī uz otrdienu tiks veikta arī preventīvā kaisīšana. Tā turpināsies arī lietus laikā.

Vaivods arī aicināja ziņot par bīstamām situācijām, zvanot pa tālruni 8000 3600.

Kā ziņots, otrdien Latvijas rietumu un centrālajos rajonos veidosies spēcīgs apledojums, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Pēc ilgstoša sala perioda, ieplūstot siltākai gaisa masai un pietuvojoties jaunai nokrišņu zonai no rietumiem, jau 20. decembra naktī kopā ar sniegu un slapju sniegu Latvijā gaidāms arī sasalstošs lietus, kas vietām izveidos stipru un pat ļoti stipru apledojumu.

Naktī uz otrdienu no pulksten 1 līdz pulksten 8 meteorologi izsludinājuši dzelteno brīdinājumu saistībā ar gaidāmajiem laikapstākļiem.

Dzeltenais brīdinājums nozīmē, ka atsevišķos rajonos var tikt traucētas āra aktivitātes. Jābūt uzmanīgam gan ejot, gan arī braucot ar divriteni vai automašīnu.

Savukārt no pulksten 8 līdz pulksten 20 izsludināts oranžais brīdinājums – dienā sasalstošā lietus intensitāte palielināsies un ļoti stiprs apledojums veidosies Latvijas lielākajā daļā.

Meteorologi brīdina, ka apledojums plašās teritorijās traucēs transporta kustību uz ceļiem un dzelzceļiem, gaisa satiksmi, kā arī gājēju pārvietošanos un citas āra aktivitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!