Foto: LETA

Pirmdien, 19. decembrī, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi slimnīcā nogādājuši 10 cilvēkus, kas bija krituši, paslīdot uz ielām, ietvēm un guvuši nopietnas traumas, portālu "Delfi" informēja NMPD pārstāve Inga Vītola.

"Liela daļa uz ielām paslīdējušo cilvēku paši vēršas tuvākajā traumpunktā uzreiz vai pēc tam no mājām, jo traumas nav tik smagas un nav vajadzības piesaistīt NMPD brigādi," viņa norādīja, piemetinot, ka, līdz ar to "mēs nemaz pilno ainu neredzam un nezinām".

Datus par otrdien cietušajiem dienests solīja sniegt trešdien.

Savukārt Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOS) pacientu skaits, iedzīvotājiem paslīdot uz slidenajiem ceļiem un gūstot dažādas traumas, otrdien palielinās.

Slimnīcas pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska norādīja, ka pa dienu situācija bija mierīga, pacientu skaits nebija liels, un šķita, ka cilvēki ir ieklausījušies brīdinājumos pēc iespējas mazāk doties ārā apledojuma laikā, taču šobrīd uz vakarpusi tas sāk pieaugt. Patlaban rindā uz uzņemšanu gaida 26 cilvēki ar dažādām traumām.

TOS valdes loceklis Modris Ciems norādīja, ka normāli iestādes uzņemšanas telpas paredzētas 50 pacientiem dienā. Arī ar 70 pacientiem TOS var ļoti labi tikt galā, taču, ja pacientu skaits uzņemšanā sasniegs 100, tad veidosies sastrēgums.

Viņš aicina cilvēkus būt uzmanīgiem uz ielām, ieklausīties brīdinājumā un lieki neuzturēties ārā, jo telpu un iekārtu TOS ir tik, cik ir. Nepieciešamības gadījumā, iespējams, slimnīca piesaistīs papildspēkus, taču cilvēkiem jārēķinās ar ilgu gaidīšanu rindā.

Tikmēr Rīgas 2.slimnīcā pagaidām nav novērots liels pacientu pieplūdums slideno ceļu dēļ. Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Sandis Petronis pavēstīja, ka līdz plkst.16 iestādē ar traumām bija vērsušies desmit cilvēki, kas esot normāls cipars standarta ziemas dienai. Viņš gan atzina, ka uz vakarpusi pacientu skaits var arī pieaugt.

No tiem pacientiem, kas vērsušies slimnīcā, lielākā daļa bija sievietes pēc 50 gadu vecuma. Starp biežākajām traumām gandrīz pusei bija plauksta pamatnes jeb spieķa kaula lūzumi, taču bija arī augšdelmu un potītes lūzumi.

Patlaban slimnīca ir paaugstinātā gatavības režīmā.

Jau ziņots, ka Latvijā otrdien izsludināts oranžais brīdinājums par sasalstošu lietu un spēcīgu apledojumu, kas ietves, brauktuves un visas citas virsmas darīs sevišķi slidenas.

Oranžais brīdinājums ir spēkā no pulksten 8 līdz pulksten 20 – dienā sasalstošā lietus intensitāte palielināsies un ļoti stiprs apledojums veidosies Latvijas lielākajā daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!