Foto: DELFI

Līdzšinējais partijas "Saskaņa" vadītājs Jānis Urbanovičs sestdien, 28. janvārī, politiskā spēkā kongresā paziņoja, ka pametīs "Saskaņas" vadītāja amatu un aicināja biedrus vairāk cieņas izrādīt Latvijai un latvietībai.

"Saskaņa" sestdien kongresā lemj par jauno vadību. Pasākuma sākumā Urbanovičs informēja, ka kongresā kopumā reģistrējušies 116 no 171 delegāta, tostarp no Rēzeknes pilsētas un novada, Ludzas novada, Daugavpils pilsētas un Augšdaugavas novada reģionālajiem birojiem.

Uzrunā politiķis paziņoja, ka atkāpjas no "Saskaņas" vadītāja amata, bet viņš nepamet politiku. "Simboliem ir liela nozīme, kļūdām ir vārds un uzvārds. Es esmu jūsu neveiksme. Nemeklējiet citu vainīgo," pauda Urbanovičs.

Vērtējot sevis pieļautās kļūdas, līdzšinējais partijas vadītājs kā pirmo un vislielāko nosauca to, ka viņš pērn 24. februārī, kad Krievija sāka karu Ukrainā, nostājies "konkrētā pusē", labi zinot, ka partijas valdes vidū šajā jautājumā nebija vienprātības, jo daži uzskatījuši, ka labāk būtu paklusēt, padomāt, nogaidīt.

"Zinot šos atšķirīgos viedokļus, es izdarīju to, ko izdarīju. Bet es nevarētu sev piedot, ja es novilktu laiku. Tas aizvilināja vēlētājus, kuri uzskata, ka par Krieviju var runāt tikai labu vai neko," klāstīja Urbanovičs.

Viņš informēja, ka pēc paziņojuma par Krievijas agresijas nosodījuma no partijas novērsās vēlētāji, kā arī lielā skaitā pameta partijas biedri, un šis process neesot noslēdzies.

Uzrunā Urbanovičs uzsvēra, ka, ja partija grib palīdzēt "saviem krieviem", kuri izkrituši no Latvijas dzīves, "mums jāpalīdz viņiem tur atgriezties, jāvirza uz latviešu pusi". "Novēlu vairāk cieņas latvietībai un Latvijai. Jūs redzēsiet, kā dzīve mainīsies, kā pašiem paliks labāk," uzsvēra Urbanovičs.

Arī eiroparlamentārietis Nils Ušakovs uzrunā atzina, ka tas, kas notiek ar partiju, daļēji ir arī viņa atbildība. Viņš pateicās Urbanovičam par paveikto. Tāpat Ušakovs pauda pateicības vārdus "Saskaņu" pametušajām Andrejam Elksniņam, kura "rīcība bija godīga un atklāta". Tāpat Ušakovs pieminēja Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču, kurš dienu pirms partijas kongresa aicināja to boikotēt. "Korektāk būt bijis šodien atbraukt un mēģināt pārliecināt par savu taisnību," sacīja Ušakovs.

Politiķis daļu uzrunas teica arī krievu valodā, uzsverot, ka tas, ko dara Krievija, ir ļaunums, un brīdī, kad pamani ļaunumu, ir jāpalīdz upurim. Tāpat Ušakovs uzsvēra, ka krievu valoda nav Krievijas valoda, tā nepieder Putinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!