Foto: LETA

Lai arī Ogres vēstures un mākslas muzejā atcelta februārī plānotā Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena porcelāna privātkolekcijas izstāde, Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) partijas biedri joprojām komentē situāciju, paužot pārliecību, ka Helmanis ir valsts patriots, bet tomēr "māksla un politika ir saistīta".

Jānis Iesalnieks (NA) savā "Facebook" profilā paudis skumjas, ka Latvijas vecmeistaru darbi atrodas Krievijas oligarha īpašumā. Viņš arī norādījis, ka sports un māksla ir saistīti ar politiku. "Mums vajadzētu atturēties no jebkādām darbībām, kas var (tostarp nepamatoti) tikt tulkotas kā vēlme "aizmirst karu" pirms tas ir beidzies ar totālu Ukrainas uzvaru," raksta deputāts.

Savukārt "Nacionālās apvienības" līderis Raivis Dzintars "Facebook" atzīmējis, ka izstādei nebūtu jānotiek un tā nenotiks viena iemesla dēļ – kolekcijas īpašnieks pastarpināti ir ES sankcijām pakļauta persona. Personas atrašanās sankciju sarakstā pašreizējos kara apstākļos ir diskvalificējošs faktors.

Viņš gan piebildis, ka saistībā ar Avena personību esot virkne neskaidrību, kuru dēļ Dzintars atturas izdarīt kategoriskus spriedumus, tādēļ politiķis aicina paļauties uz drošības iestāžu analīzi un sniegtajiem vērtējumiem.

Gan Iesalnieks, gan Dzintars uzsvēruši, ka nav pamata apšaubīt Helmaņa pārliecību jautājumā par Ukrainu. Proti, Dzintars norādījis, ka Helmanis ir riskējis ar dzīvību, uzturoties Ukrainas "karstajos punktos", kur viņš trenējis karavīrus un sniedzis atbalstu Ukrainas pretošanās spēju stiprināšanā.

Jānis Dombrava (NA) norāda, ka tas, acīmredzot, bija kāds pārpratums, jo izstāde nenotika.

Vaicāts, kas konkrēti bija pārpratuma būtība, deputāts norādīja, ka nemāk teikt, kādas bijušas visas detaļas, “kas un kā tur ir veidojies”.

“Man nekādā veidā nevar būt pieņemami jebkas, kas ir saistīts ar sankcionēto personu. Bet atkal, ja mēs skatāmies uz šiem latviešu kultūras darbinieku radītajiem mākslas darbiem, tad ir jādomā risinājums, kā tie varētu neatrasties privātu personu, kas ir ar apšaubāmu reputāciju, pārziņā. Tā vietā būtu jāmeklē veidi, kā valsts varētu tos iegūt. Ja mēs skatāmies uz mūsu nacionālajām bagātībām, tad noteikti mēs kā sabiedrība esam ieinteresēti, lai valstij tās piederētu, cik vien tas ir iespējams," portālam "Delfi" norāda Dombrava.

"Par Avenu un citām sankcionētām personām, manuprāt, nav nekādu runu un vispār nevar būt," viņš uzsver.

Jāpiebilst gan, ka šķēpi par atcelto izstādi joprojām tiek lauzti dažādos "Facebook" komentāros, piemēram, Helmanis ir iesaistījies diskusijā ar Ogres vēstures un mākslas muzeju, apgalvojot, ka muzejs ar prieku esot gribējis izstādīt Avena privātkolekciju. Lai savu apgalvojumu pierādītu, Helmanis ir publicējis ekrānuzņēmumu no "WhatsApp" sarakstes, taču muzejs mēram atbildēja, ka tobrīd vēstures lietu krājējiem nav bijis zināms, ka kolekcija piederētu sankcionētajam Avenam.

Jau ziņots, ka Ogres vēstures un mākslas muzejā 1. februārī bija ieplānots atklāt izstādi "Rīgas mākslas porcelāns. 1925 – 1940" ar darbiem no ES sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera Pjotra Avena kolekcijas darbiem.

Bija plānots, ka izstādē būtu aplūkojami gleznotāju Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un grafiķa Sigismunda Vidberga porcelāna apgleznošanas darbnīcā "Baltars" 1920. gados tapušie darbi.

Sākotnēji par izstādes ieceri rakstīja "Delfi", bet vēlāk Ogres muzejā plānotajai ekspozīcijai uzmanību pievērsa arī citi mediji. Pretenzijas par izstādes norisi paudusi arī Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!