Foto: Privātais arhīvs
"Hreščonij dron" (kristīts drons) – tik spēcīgu iesauku Ukrainas karavīri devuši latviešu pirktiem un uz Kijivas pievārti nogādātiem izlūkputniem. Šobrīd tie atrodas Ukrainas dronu operatoru sagatavošanas centrā, lai pēc tam Serhija Rudija rotas vīri varētu izmantot kaujās ar pretinieku. "Delfi" aprunājās ar Ritu Šteinu – latvieti, kura ukraiņiem sagādāja tik ļoti nepieciešamos izlūkputnus.

Serhiju Rudiju – ukraiņu karavīru rotas komandieri – sieviete pazīst personīgi. Aizvadītā gada novembrī Rita pāris dienu uzturējās Kijivā kā kritušo karavīru meklēšanas vienības "Leģenda" pārstāve. Dibināja kontaktus un kārtoja formalitātes, jo organizācija pavasarī cer strādāt Ukrainā, kur meklēs Ukrainas karā kritušo kaujinieku mirstīgās atliekas. "Leģendā" un arī ikdienā Ritas darbs saistīts ar jurisprudenci.

"Sēdēju ar savu palīdzi, ukraiņu juristi Nastju, pie neskaitāmiem kabinetiem. Brīžiem nebija elektrības un interneta. Viņa sāka man rādīt video, kas nāk no frontes. Tie bija Serhija video. Es pajautāju, kā mēs viņam varam palīdzēt," Rita atminas, kā pirmoreiz "sastapa" Serhiju.

Rotai vajadzīgo lietu sarakstu Rita saņēma ar Nastjas starpniecību. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!