Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Saeimas sēde, kurā parlaments vēlēs nākamo Valsts prezidentu, notiks šā gada 31.maijā, ceturtdien, 16. martā lēmis Saeimas Prezidijs un Frakciju padome.

Parlamenta preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka Saeimas deputātiem kandidatūras Latvijas Valsts prezidenta amatam jāizvirza no šā gada 9. maija līdz 13. maijam.

Saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu, kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 60 dienas un ne vēlāk kā 55 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Savukārt Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimas Prezidijs sasauc Saeimas sēdi ne agrāk kā 40 dienas un ne vēlāk kā 30 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām.

Jau vēstīts, ka šogad plānotas Valsts prezidenta vēlēšanas, bet līdz šim joprojām nav zināms šī amata kandidāts vai kandidāti. Esošais Valsts prezidents Egils Levits vēl nav informējis par vēlmi kandidēt atkārtoti.

Kā iepriekš noskaidroja portāls "Delfi", visskaidrākā nostāja par Levita pārvēlēšanu Valsts prezidenta amatā ir tieši tiem politiskajiem spēkiem, kuru balsis izšķirs maz – opozīcijā esošajām partijām "Stabilitātei!" un "Latvija pirmajā vietā". Tās Levitu prezidenta amatā redzēt vairs negrib.

Arī Zaļo un zemnieku savienība pavēstīja, ka tā nevēlas Valsts prezidenta amatā redzēt Levitu, bet politiskais spēks virzīs savu amata kandidātu.

Partija "Progresīvie" iepriekš paziņoja, ka politiskais spēks nākamo Valsts prezidenta amata kandidātu vērtēs pēc vairākiem kritērijiem - nevainojama reputācija, dziļa izpratne par tiesiskumu, līderība ilgtspējīgas attīstības veicināšanā, atbalsts sociālās nevienlīdzības mazināšanai, rietumnieciska vērtīborientācija. "Progresīvie" neizslēdz iespēju virzīt arī savu kandidātu valsts augstākajam amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!