Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeima trešdien, 5. aprīlī, pirmajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus trīs likumos, ar kuriem paredzēts paplašināt valsts noslēpumā ietveramo informāciju, vienlaikus deputāti lēma šīs izmaiņas neskatīt ceturtdienas sēdē, bet gan 20. aprīlī, tādējādi dodot laiku iesniegt priekšlikumus likumu grozījumiem.

Jau vēstīts, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti otrdien, 4. aprīlī, skatīja izmaiņas Informācijas atklātības likumā un likumā "Par valsts noslēpumu", kas paredz mainīt informācijas pieejamību – informāciju "dienesta vajadzībām" izslēgt no Informācijas atklātības likuma, tādējādi to padarot nepieejamu plašākai sabiedrībai.

Pret likumprojektu virzīšanu steidzamības kārtā iestājās Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA), kā arī citas nevalstiskās organizācijas (NVO), lūdzot vairāk laika diskusijām.

Ceturtdien Saeimas debatēs opozīcijas deputāts Atis Švinka (P) uzsvēra, ka likumprojektu virzīšana steidzamībā ne vienmēr ir labākā prakse, jo šo likumu grozījumu izskatīšanā nebija laika uzklausīt NVO pārstāvjus, piemēram, LŽA, "Delna" un "Providus".

Švinka likumprojektu virzības steidzamību nodēvēja kā dīvainu. Tāpat deputāts uzsvēra, ka par šajos likumu grozījumos paredzētajām izmaiņām atbildīgs būs Nacionālās drošības komisijas vadītājs Jānis Dombrava (NA), kurš publiski apgalvojis, ka izmaiņas neapdraudēs informācijas pieejamību.

Savukārt Dombrava informēja, ka visas partijas, kuru pārstāvji var piedalīties Nacionālās drošības komisijas sēdēs, ir informēti par šiem likumprojektiem un par tiem ir debatējuši.

Attiecībā uz NVO iesaisti likumprojekta virzībā Dombrava atzina, ka tā ir laba prakse, tomēr viņš kritiski skatās uz šo formulējumu plašākā nozīmē. "Nezinu, vai Švinka vēlētos, ka likumprojektu izskatīšanā piedalītos krievu kopienu pārstāvošās NVO. Aicina Švinku precizēt, kuras NVO viņš būtu gribējis iesaistīt," pauda deputāts.

Tāpat Dombrava uzsvēra, ka likumprojektu virzībai nepieciešama steidzamība, jo apritējis vairāk nekā gads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā un šajā laikā redzamas Krievijas specdienestu aktivitātes Eiropā. "Varam šo visu ignorēt, bet šajā gadījumā apstākļi prasa dinamisku rīcību Latvijas un NATO informācijas aizsardzībai," uzsvēra Dombrava.

Pēc debatēm Saeima likumprojektus atzina kā steidzami virzāmus un vienlaikus atbalstīja pirmajā lasījumā. Tajā pašā laikā atbalstu neguva Dombravas priekšlikums paredzēt priekšlikumu iesniegšanu otrajam lasījumam stundas laikā un visas izmaiņas pieņemt galīgajā lasījumā šīs dienas sēdē.

Saeima vienojās, ka priekšlikumu otrajam lasījumam iesniedzami līdz 11. aprīlim, bet galīgajā lasījumā Saeima par izmaiņām lems 20. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!