Foto: LETA

Rīgas domes sēdē trešdien, 26. aprīlī, tika atbalstīta iecere jaunajam pārvadam Sarkandaugavā piešķirt nosaukumu Daudersalas pārvads. Deputāti arī atbalstīja nosaukumu piešķiršanu trim ielām.

Šis lēmums arī tika skatīts Pilsētas attīstības komitejā, kur diskusijas izcēlās par vēlamo nosaukumu pārvadam. Tās gan neturpinājās domes sēdē, lai arī deputāts Vadims Faļkovs (S) deputātiem demonstrēja prezentāciju, kurā skaidroja šo polemiku, aicinot atbalstīt Daudersalas pārvada nosaukuma piešķiršanu satiksmes pārvadam pār sliežu ceļiem dzelzceļa līnijā Rīga–Skulte.

Vietvārdu komisija pēc būtības vērtējusi, vai šajā gadījumā "nerodas divdomība", tādēļ šim nosaukumam dota priekšroka iepretim vietvārdam, kas ietvertu vārdu "Sarkandaugava". Daudersala arī izvēlēta, jo tā saistīta ar teritorijas vēsturi.

Tomēr komitejas sēdē deputāte Alija Turlaja (PP) rosināja pārvadu saukt nevis par Daudersalas, bet Dauderu pārvadu, norādot, ka šajā teritorijā ir sastopams šāds vietvārds. Pēc ilgākām diskusijām, kurās izskanēja dažādi viedokļi, deputātei tika piedāvāts rīkot iedzīvotāju diskusiju par šo jautājumu, taču viņa atteicās.

Domes sēdē trešdien arī atbalstīta trīs ielu nosaukumu iekļaušana Rīgas ielu alfabētiskā sarakstā. To vidū ir Kļavu iela, Belteskakta iela un Martas Staņas iela.

Turpmāk Kļavu iela Rīgā atradīsies starp Elizabetes un Dzirnavu ielu, proti, kvartālā starp Elizabetes, Dzirnavu, Satekles un Turgeņeva ielām. Šāda iela jau iepriekš eksistējusi un tai arī vēsturiski bijis šāds nosaukums. No Rīgas ielu alfabētiskā saraksta tā pazuda 1998. gadā, kad tika pieņemts lēmums par ielu skaita samazināšanu.

Nosaukumu plānots piešķirt arī sarkanajām līnijām, kuras krustojas ar Jaunciema 5. līniju. Līdz ar to Jaunciemā turpmāk būs Belteskakta iela. Nosaukums saistīts ar Ķīšezera līča nosaukumu, un attiecīgajā teritorijā ielu nosaukumi atvasināti pēc līdzīgas prakses. Šāda nosaukuma piešķiršanu arī esot aicinājis kāds iedzīvotājs.

Martas Staņas iela Rīgā atradīsies starp Mihaila Tāla ielu un Pulkveža Brieža ielu. Tā ir saistīta ar to, ka tur esošais teritorijas attīstītājs ir izbūvējis labiekārtotu ielu un rosinājis to nodēvēt par godu arhitektei Martai Staņai.

Līdz ar lēmumu Rīgas pašvaldības Centrālās administrācijas Teritorijas labiekārtošanas pārvaldei tiek uzdots organizēt pārvada nosaukuma zīmju izgatavošanu un izvietošanu trīs mēnešu laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!