Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Septiņas ar mediju darbu saistītas Latvijas nevalstiskās organizācijas kopīgā iesniegumā Saeimas priekšsēdētājam un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājai izsaka neuzticību Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pašreizējam sastāvam un pieprasa Saeimu atsaukt padomi no amata pienākumiem, "Delfi" informēja organizācijas.

Tās uzsver, ka NEPLP sistemātiski pārkāpj savas pilnvaras un ierobežo neatkarīgu mediju darbu Latvijā.

Organizācijas savā iesniegumā uzsver, ka pašreizējā NEPLP sastāva īstenotā prakse ir pretēja sabiedrības, tajā skaitā mediju interesēm – NEPLP nepamatoti iejaucas mediju radītajā saturā, rada nesamērīgus ierobežojumus mediju darbībai, graujot mediju neatkarību.

Tā vietā, lai padome nodrošinātu savus pamata uzdevumus – vārda un uzskatu paušanas brīvību, sociāli nozīmīgas informācijas vispārēju pieejamību un netraucētu brīvas diskusijas uzturēšanu medijos –, tā cenšas sodīt plašsaziņas līdzekļus. Turklāt sods medijiem tiek piemērots par godprātīgu Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 24. panta ceturtās daļas ievērošanu, proti, medijiem savā darbā nodrošinot viedokļa apmaiņu ar pienācīgu precizitāti un neitralitāti, uzsver organizācijās.

"Jāatzīst, ka NEPLP pašreizējais sastāvs konstanti rīkojas ārpus savas kompetences un pilnvaru robežām, vēršoties pret medijiem un žurnālistiem, cenšoties ierobežot viņu tiesības uz vārda brīvību, un cenšoties ierobežot mediju tiesības darīt savu darbu. Padome, pārkāpjot savas pilnvaras, tiecas regulēt visu informācijas telpu. Gadījums ar padomes piemēroto administratīvo sodu "TVNET GRUPAI" par it kā neatbilstošu vārda "deportācija" lietošanu ir pēdējais piliens, lai visas vadošās un aktīvi strādājošās mediju organizācijas mobilizētos aizsargāt vārda brīvību Latvijā, novēršot jebkādas cenzūras pazīmes Latvijas mediju vidē. Jau ilgstoši neesam sadzirdēti, taču šis gadījums pielicis treknu punktu mūsu iecietības mēram. Demokrātiskas sabiedrības pamats ir mediju neatkarība, kas, NEPLP padomes sastāva rīcības dēļ, tiek bīstami sašķobīts. Tāpēc ir vajadzīgi tūlītēja rīcība – tūlītēji lēmumi un pārmaiņas," iniciatīvas vārdā uzsver Gunta Sloga.

Iesniegumā arī norādīts, ka NEPLP pašreizējā sastāva lēmumi un darbības, ierobežojot un apdraudot vārda brīvību, ir radījušas vairākas negatīvas sekas, tai skaitā satura apjoma un programmu skaitu samazinājumu. Tāpat NEPLP pašreizējā sastāva rīcība, vēršoties pret vārda brīvību un attiecīgi iedibinot cenzūru, grauj Latvijas kā demokrātiskas valsts tēlu un reputāciju, uz ko norāda arī Pasaules preses brīvības indeksā paustās bažas par Latvijā esošā normatīvā regulējuma radīto brīvu uzskatu paušanas ierobežojumu.

Vienlaikus iesniegumā 14. Saeimas priekšsēdētājam Edvardam Smiltēnam (AS) un Saeimas cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājai Ievai Brantei (AS) organizācijas aicina rast iespēju tikties, lai diskutētu par NEPLP regulējuma izmaiņām, lai nākotnē nodrošinātu padomes darbību un lēmumu caurskatāmību, tādējādi strādājot atbilstoši labas pārvaldības principiem un demokrātiskas sabiedrības interesēs.

Vēstuli parakstījis nodibinājums "Ilgtspējas fonds", arodbiedrība "Latvijas Žurnālistu savienība", biedrības "Baltijas Mediju izcilības centrs", "Latvijas Žurnālistu asociācija", "Latvijas Reklāmas asociācija", "Par legālu saturu" un "Latvijas Reģionālo mediju asociācija".

Padome pārmetumus noraida

Organizāciju izplatītais paziņojums ir pilns ar nepatiesiem apgalvojumiem un pārmetumiem, norāda NEPLP.

Padome uzver, ka Latvijā izplatāmo programmu skaits ir samazinājies, jo NEPLP aizliedza vairāk nekā 100 Krievijas programmu.

"Pārmest NEPLP Krievijas kanālu izplatīšanas ierobežošanu, turklāt, ja to pieprasa likums saistībā ar nepieciešamību aizsargāt Latvijas informatīvo telpu, ir vienkārši amorāli. NEPLP nebija iespēju rīkoties citādi, un Latvijas informatīvā telpa pēc tās attīrīšanas no Krievijas propagandas programmām kļuva daudz drošāka. Šobrīd neviens nepateiks, kādā Latvijā mēs dzīvotu, ja šie lēmumi, kas samazināja programmu skaitu, netiktu pieņemti," norāda NEPLP.

Tāpat Padomē uzsver, ka tā nekad nav rīkojusies ārpus savas likumā noteiktās kompetences, kā arī regulāri komunicē ar nozares dalībniekiem.

NEPLP norāda, ka bija pirmais regulators Eiropas Savienībā, kurš pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā nekavējoties pieņēma lēmumus aizliegt Krievijas un ar to saistītu televīzijas programmu izplatīšanu. Šos lēmumus par tiesiskiem un pilnībā saderīgiem ar Eiropas Savienības tiesību aktiem ir atzinusi arī Eiropas Komisija. "NEPLP lēmumus par pamatu savējiem ņēma arī citas Eiropas Savienības valstis un, nē – Krievijas propagandas ierobežošana un slēgšana nekādā veidā negrauj Latvijas tēlu un reputāciju," uzsver NEPLP.

Tāpat padome uzsver, ka ir neatkarīgs mediju regulators, un aicinājumi Saeimai aktīva informatīvā kara apstākļos to vājināt un mazināt tā funkcijas, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un informatīvās telpas drošību kā valsts prioritāti, ir pretēji apstākļiem un situācijai, kurā esam. Turklāt regulatora neatkarība ir nostiprināta Eiropas Savienības līmenī, un jebkuri centieni to vājināt ir nepieņemami, uzsver NEPLP.

Jau ziņots, ka NEPLP piemērojusi 8500 eiro administratīvo sodu portālam TVNET par, tās ieskatā, nepareizu vārda "deportācija" lietošanu. Turklāt šo vārdu lietojis nevis pats medijs, bet intervējamais Saeimas deputāts, izriet no NEPLP lēmuma.

Lēmumu kritizēja "TVNET Grupas" galvenais redaktors Toms Ostrovskis, norādot, ka sods piemērots par vārda "deportācija" lietošanu TVNET tiešraidē. Viņš uzsvēra, ka lēmums tiks pārsūdzēts tiesā.

Arī Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) uzsvērusi, ka NEPLP rīcība, sodot mediju, ir cenzūra un apdraud vārda brīvību, savukārt Latvijas Mediju ētikas padome uzsvērusi, ka sods ir nesamērīgs, nedemokrātisks un birokrātisks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!