Foto: Pubclitātes attēls, BERERIX

Lai veicinātu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" īstenošanas procesu, Saeima ceturtdien, 22. jūnijā, galīgajā lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus "Rail Baltica" projekta īstenošanas likumā.

Likuma grozījumus atbalstīja 70 deputāti, pret tiem balsoja "Stabilitātei!" frakcija, bet partija "Progresīvie" balsojumā atturējās.

Iepriekš Satiksmes ministrijā informēja, ka patlaban būvdarbu uzsākšanu posmos, kur būvprojektēšana ir pabeigta, kavē ilgais zemes atsavināšanas process, īpaši gadījumos, ja nav iespējams panākt vienošanos par labprātīgu zemes atsavināšanu.

"Atsevišķos gadījumos zemju īpašnieki liedz piekļuvi zemes vienībām, un nav iespējams veikt priekšizpētes darbus," skaidroja ministrijā.

Grozījumi likumā paredz par labu valstij nodibināt servitūtu uz citām personām piederošo nekustamo īpašumu, ja tas atrodas "Rail Baltica" projekta īstenošanas teritorijā un ir nepieciešams priekšizpētes darbu, būvdarbiem nepieciešamo sagatavošanās darbu un būvdarbu veikšanai.

Par servitūta nodibināšanu īpašuma īpašnieku vai tiesisko valdītāju informēs, publicējot paziņojumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", kā arī nosūtot rakstveida paziņojumu. Servitūtu paredzēts nodibināt līdz brīdim, kad īpašums vairāk nav nepieciešams priekšizpētes darbu veikšanai vai tiek atsavināts.

Grozījumi noteic, ka Satiksmes ministrijai vai tās pilnvarotai personai ir tiesības bez saskaņošanas ar zemes īpašnieku vai tiesisko valdītāju veikt priekšizpētes darbus, ja nav panākta labprātīga vienošanās, komisijas sēdē iepriekš skaidroja Satiksmes ministrijas pārstāvji. Pēc darbu veikšanas ministrijas pilnvarotā persona nodrošinās nekustamā īpašuma sakārtošanu, atjaunojot attiecīgās zemes vienības iepriekšējo stāvokli.

Būvdarbiem nepieciešamos sagatavošanās darbus un būvdarbus sabiedrības vajadzībām atsavināmajā nekustamajā īpašumā varēs veikt pēc tam, kad būs pieņemts lēmums par atlīdzības apmēru un paziņots par servitūta nodibināšanu. Līdz nekustamā īpašuma reģistrēšanai zemesgrāmatā uz valsts vārda nekustamā īpašuma īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam maksās atlīdzību sertificēta nekustamo īpašumu vērtētāja noteiktajā apmērā, paredzēts likumā.

Likums noteic, ka "Rail Baltica" projekta īstenošanas teritorija ir attēlota Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmā tīmekļvietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!