Foto: Unsplash

Latvijā 13% vecāku piekāpjas bērnam, kad tas atsakās lietot drošības elementus automašīnā, vēsta apdrošināšanas sabiedrības "Balta" (PZU grupa) pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.

Aptaujā noskaidrots, ka, lai arī lielākā daļa jeb 90% Latvijas iedzīvotāju, kuriem ir bērni līdz 18 gadu vecumam, uzskata, ka lietot drošības elementus automašīnā - drošības jostu un bērna vecumam atbilstošu sēdeklīti vai paliktni - ir ļoti svarīgi, teju puse jeb 42% tos izvēlas nelietot īsos pārbraucienos, bet 22% - uz nomaļākiem lauku ceļiem.

Tikai 84% vienmēr tik tiešām pārliecinās, ka bērns ir atbilstoši sagatavots braucienam. To atzīst lielākā daļa (90%) sieviešu un tikai 77% vīriešu. 42% pieaugušo, kuri ne vienmēr pārliecinās, ka bērns ir atbilstoši sagatavots drošam braucienam, uzskata, ka bērnu var nepiesprādzēt īsos pārbraucienos, piemēram, uz piemājas veikalu, tostarp 50% sieviešu un 38% vīriešu. Vēl 13% iedzīvotāju ļauj bērnam pašam izlemt, vai viņš vēlas mašīnā piesprādzēties, un padodas niķošanās un kliegšanas priekšā.

Valsts policijas statistika liecina, ka situācija ar bērnu drošību transportlīdzekļos kopumā ir uzlabojusies - salīdzinājumā ar 2019.gadu pērn fiksēts teju divreiz mazāk pārkāpumu par sēdeklīšu un paliktņu nelietošanu. Tomēr šī gada pirmajos piecos mēnešos salīdzinājumā ar tādu pašu periodu 2021. un 2022.gadā pārkāpumu ir vairāk.

Aptaujā secināts, ka vairāk nekā 80% iedzīvotāju rūpējas par drošības elementiem, pārvadājot bērnus, tomēr pēdējos gados Latvijā veiktie pētījumi rāda, ka, pārvadājot bērnus transportlīdzeklī, tikai 60% gadījumu tiek pareizi lietoti bērnu vecumam atbilstoši sēdeklīši vai drošības paliktņi. Savukārt 10-20% gadījumu bērni nelieto nekādu drošības sistēmu, atklāj Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) statistikas datu apstrādes vadītājs Juris Kreicbergs.

Saskaņā ar statistikas datiem par visiem ceļu satiksmes negadījumiem, kuros kā pasažieri cietuši bērni, 75% gadījumu tie ir bērni līdz piecu gadu vecumam, un pusē gadījumu cieš bērni vecumā līdz 14 gadiem, informē Kreicbergs.

Aptauju veicis "Norstat" 2023.gada maijā, aptaujājot 1001 Latvijas iedzīvotāju 18-74 gadu vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!