Foto: DELFI

Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) nolēmis atkāpties no sava amata, vēstīts viņa sociālajā medijā "Twitter".

Mēra paziņojumā vēstīts: "Diemžēl tā vietā, lai veicinātu Satiksmes departamentā jau konstatēto pārkāpumu izmeklēšanu un novērstu tos, par jomu atbildīgie politiķi ir izvēlējās darīt visu, lai pārkāpumi tiktu “paslaucīti zem tepiķa”, un darbinieku atbildības izmeklēšana – traucēta, novilcināta, sabotēta. Mani bijušie kolēģi izvēlējās nodevību – nevis pret mani, bet pret principiem, kas mums kādreiz bija kopīgi."

"Tāpat esmu centies Rīgas domi vadīt kā vienotu veselumu, kas nav sadalīts politisko frakciju kontrolētās “karalistēs”, kurās katrs var saimniekot kā vēlas, un nevienam citam nav ļauts uzdot liekus jautājumus – pat ne tad, ja ir atklāta līdzekļu izšķērdēšana vai citi pārkāpumi. Pret šo tendenci esmu cīnījies jau kopš pirmās darba dienas un līdz šim veiksmīgi, par spīti atsevišķu koalīcijas politiķu neapmierinātībai ar to, ka viņiem nav tiesību dot tiešus uzdevumus konkrētām kapitālsabiedrībām, un pašvaldības administrācijas vadošos amatos bez konkursiem vai sarunātos konkursos iecelt sev pietuvinātus cilvēkus," tviterī raksta Staķis.

Viņš pauž, ka Rīgas domes vairākums viņa bijušo kolēģu – Vilnis Ķirsis (JV), Edvards Ratnieks (NA/LRA) un Linda Ozola (Kods Rīgai) kopā ar līdzšinējām opozīcijas frakcijām “Saskaņa”, “Gods kalpot Rīgai” un “Latvijas attīstībai” – "ir izvēlējušies citu pilsētas attīstības ceļu, ko pierāda arī pagājušās nedēļas balsojumi Rīgas domē."

Nav iespējams produktīvs darbs rīdzinieku labā apstākļos, kad “uz papīra” pašvaldībā ir viena koalīcija, bet realitātē lēmumus pieņem pavisam cits vairākums. Tāpēc esmu nolēmis atkāpties no Rīgas domes priekšsēdētāja amata.
Mārtiņš Staķis

Vienlaikus Rīga mērs pauda, ka esošais Rīgas domes sasaukums ir rīcībspējīgs, un var turpināt darbu, vienojoties par jaunu vadību un sadarbības nosacījumiem: "Ārkārtas vēlēšanas, par ko notiek spekulācijas, paildzinātu nestabilitāti, tāpēc būtu nevēlams risinājums. Mana frakcija ir atvērta jaunām koalīcijas sarunām, vienlaikus ar saviem nosacījumiem, par kuriem informēsim pēc frakcijas sēdes. Esam gatavi turpināt godprātīgu darbu – gan pašvaldības vadībā, gan opozīcijā," savā paziņojumā rakstīja Staķis.

Izskaņā mērs pateicās par līdzžinējo sadarbību tiem Rīgas domes darbiniekiem, kuri strādā, lai Rīgu veidotu kā "zaļu, eiropeisku, godīgi pārvaldītu, investīcijām atvērtu un sociāli iejūtīgu pilsētu."


Rīgas mērs būs oficiāli atkāpies no amata pēc sava paziņojuma nolasīšanas nākamajā Rīgas domes sēdē, kas paredzēta 12. jūlijā. Staķis intervijā "Latvijas Radio" neizslēdza, ka tuvākajā laikā varētu tikt izsludināta ārkārtas sēde.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka, ņemot vērā pārbaudē konstatētos pārkāpumus, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD) veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos, šī gada 16. jūnijā uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti RDSD direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un RDSD Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns. To paredz Rīga pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojums.

Pārkāpumi atklāti dienesta pārbaudes laikā, kas sākta pēc Rīgas mēra Mārtiņa Staķa rīkojuma, kas savukārt izdots pēc trauksmes cēlāja ziņojuma saņemšanas.

Disciplinārlietas izmeklēšana atbilstoši Darba likumam jāveic mēneša laikā, un tā tiks pabeigta līdz 15. jūlijam.

Uz amatpersonu atstādināšanas laiku departamenta direktora pienākumu izpildītāja amatā iecelts Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktora pienākumu izpildītājs Edijs Pelšs, savukārt par biroja vadītāju - direktora vietnieka pienākumu izpildītāju – Centrālās administrācijas Publiskās infrastruktūras attīstības pārvaldes vadītājs Mārtiņš Slimbahs.

Vaivods viņam izvirzītajiem pārmetumiem nepiekrīt, pārmetot, ka pret viņu domes vadība vērš mobingu un neļauj piekļuvi dokumentiem, lai varētu sniegt paskaidrojumus disciplinārlietā. Vaivodu aizstāv arī Rīgas vicemērs Vilnis Ķirsis (JV), kurš paudis bažas par ierosinātās dienesta pārbaudes objektivitāti.

Tāpat vēstīts, ka biedrība "Sabiedrība par atklātību Delna" sadarbosies ar Rīgas pašvaldību, lai izvērtētu Rīgas domes Satiksmes departamentā nesen konstatēto pārkāpumu izmeklēšanu un uzraudzītu dienesta pārbaudes procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!