Foto: LETA

"To, ka šāda altenatīva koalīcija tiek veidota, runas jau bija vairākus mēnešus, bet tās darbību redzējām tikai tagad – jūnija beigās," pirmdien, neilgi pēc paziņojuma par atkāpšanos no Rīgas mēra amata LTV raidījumā "Rīta Panorāma" pauda Mārtiņš Staķis (PP).

"Es atkāpjos, jo domes vairākums un diemžēl arī mani bijušie kolēģi – Vilnis Ķirsis, Edvards Ratnieks, Linda Ozola kopā ar "Saskaņu," "Gods Kalpot Rīgai" ir izvēlējušies citu pilsētas attīstības ceļu, un es nevaru uzņemties atbildību par pašvaldības darbu, ja domes vairākumam un priekšsēdētājam tik radikāli atšķiras viedokļi," sacīja Rīgas mērs.

"Ir izveidota alternatīva koalīcija uz līdzšinējās koalīcijas balstiem. To, ka šāda altenatīva koalīcija tiek veidota, runas jau bija vairākus mēnešus, bet tās darbību redzējām tikai tagad – jūnija beigās," atzina Staķis.

Partijām vienkārši jāsanāk kopā un jāvienojas, kāds ir šis nākotnes ceļš – vai mēs rāpjamies atpakaļ un ejam, kur esam bijuši – kur politiķi visu sadala politisko ietekmi lēņos un neļauj viens otram savos lēņos citiem līst iekšā, vai arī mēs ejam jaunu attīstības ceļu kā Ziemeļvalstīs un Eiropā.
Mārtiņš Staķis

Dome būs rīcībspējīga

Vaicāts par to, kā viņa solis ietekmēs Rīgas attīstības turpmāko darbu, viņš sacīja, ka koalīcijā ir politiskā krīze, tomēr Staķis nepiekrīt, ka dome nebūs rīcībspējīga: "Domāju, ka darbi var turpināties arī tad, kad tiek veidots šis vairākums," pauda mērs.

Žurnālisti vaicāja, vai šī lēmuma dēļ varētu notikt Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas, uz ko mērs atbildēja noraidoši: "Es nedomāju, ka partijas ir ieinteresētas ārkārtas vēlēšanās. Partijām vienkārši jāsanāk kopā un jāvienojas, kāds ir šis nākotnes ceļš – vai mēs rāpjamies atpakaļ un ejam, kur esam bijuši – kur politiķi visu sadala politisko ietekmi lēņos un neļauj viens otram savos lēņos citiem līst iekšā, vai arī mēs ejam jaunu attīstības ceļu kā Ziemeļvalstīs un Eiropā," atzina Rīgas mērs.

Par lēmumu atkāpties Staķis konsultējies ar saviem frakcijas partneriem, kuri pauduši plašu atbalstu, sacīja mērs minot, ka šobrīd kolēģi no viņa frakcijas tiek aktīvi uzrunāt pievienoties jaunajam vairākumam. Par iespējamu šķelšanos "Progresīvo" rindās Staķis atturējās šobrīd komentēt.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 3. jūlijā, Rīgas mērs Mārtiņš Staķis nāca klajā ar paziņojumu par atkāpšanos no amata.

Mēra paziņojumā vēstīts: "Diemžēl tā vietā, lai veicinātu Satiksmes departamentā jau konstatēto pārkāpumu izmeklēšanu un novērstu tos, par jomu atbildīgie politiķi ir izvēlējās darīt visu, lai pārkāpumi tiktu "paslaucīti zem tepiķa", un darbinieku atbildības izmeklēšana – traucēta, novilcināta, sabotēta. Mani bijušie kolēģi izvēlējās nodevību – nevis pret mani, bet pret principiem, kas mums kādreiz bija kopīgi."

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka, ņemot vērā pārbaudē konstatētos pārkāpumus, kas liecina par prettiesisku un nesaimniecisku rīcību Rīgas domes Satiksmes departamenta (RDSD) veiktajos ielu asfalta seguma atjaunošanas darbos, šī gada 16. jūnijā uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku no amata atstādināti RDSD direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods un RDSD Satiksmes infrastruktūras pārvaldes priekšnieks Andrejs Urtāns. To paredz Rīga pilsētas izpilddirektora Jāņa Langes rīkojums.

Pārkāpumi atklāti dienesta pārbaudes laikā, kas sākta pēc Rīgas mēra Mārtiņa Staķa rīkojuma, kas savukārt izdots pēc trauksmes cēlāja ziņojuma saņemšanas.

Disciplinārlietas izmeklēšana atbilstoši Darba likumam jāveic mēneša laikā, un tā tiks pabeigta līdz 15. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!