Foto: Shutterstock

Augstāks akcīzes nodoklis alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī lielāki ieņēmumi no dabas resursu nodokļa – šie ir daži no priekšlikumiem, kas minēti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā un saskaņošanai nodotajā priekšlikumā par izmaiņām nodokļos jau 2024. gadā

FM izstrādātajā ziņojumā par Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2024.–2027. gadam izstrādes virzību uzsvērts, ka valsts nodokļu sistēmai jābūt taisnīgai, vienkāršai un saprotamai nodokļu maksātājiem. Vienlaikus nepieciešama konstanta virzība uz nodokļu sistēmas potenciāla realizāciju un nodokļu harmonizāciju reģionā.

Ministrijā atgādina, ka valdība ir vienojusies, ka būtiskas nodokļu politikas izmaiņas ir veicamas vienu reizi politiskajā ciklā, lai veicinātu uzņēmējdarbības apstākļu stabilitāti. Tāpat būtisks valsts nodokļu politikas pamatnostādņu īstenošanas priekšnosacījums ir nodokļu administrēšanas pilnveidošana un ēnu ekonomikas ierobežošana.

Nodokļu politikas trīs mērķi

Ņemot vērā veikto esošās situācijas un izaicinājumu analīzi, kā arī makroekonomiskās attīstības uzdevumu, transformējot ekonomiku, nodrošināt dinamisku izaugsmi ilgtermiņā un sasniegt ekonomisko izaugsmi, kas pārsniedz 3%, ir izstrādi valsts nodokļu politikas mērķi.

Pirmais mērķis paredz nodrošināt ekonomisko izaugsmi atbalstošu nodokļu politiku, kas stimulē darbaspēka mobilizāciju, investīcijas produktivitātes pieaugumā un veicina akumulētā kapitāla uzkrāšanos.

Otrais mērķis ir nodrošināt konkrētajos ģeopolitiskajos apstākļos adekvātu finansējumu valsts iekšējai un ārējai drošībai, veselības aprūpei, un investīcijām izglītībā un inovācijās. Bet trešais mērķis ir nodrošināt valsts budžeta spēju amortizēt ārējos ekonomiskos šokus, atbalstot mājsaimniecības un uzņēmējdarbību.

Jāaug nodokļu ieņēmumiem

No ziņojuma izriet, ka, lai sasniegtu minētos trīs mērķus, tiek piedāvāti vairāki vidēja termiņa rezultatīvie radītāji. Pirmkārt, kopējie nodokļu ieņēmumi pieaug līdz 32,75% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir 1,75 procentpunktu augstāks par 2023.gada prognozēto līmeni.

Otrkārt, darbaspēka nodokļu slogs strādājošam ar vidējo algu bez apgādājamajiem samazinās par četriem procentpunktiem. Treškārt, ēnu ekonomika samazinās par vienu procentpunktu. Ceturtkārt, valsts drošības finansējums tiek pilnībā nodrošināts atbilstoši plānotajam.

Atsevišķas izmaiņas jau 2024. gadā

Nodokļu sistēmas pilnveidošanas priekšlikumi tiks sagatavoti virzībai pēc valsts nodokļu politikas pamatnostādņu apstiprināšanas 2023. gada beigās. Tomēr FM norāda, ka vienlaikus ir identificēti vairāki nodokļu politikas priekšlikumi, kuri, ņemot vērā to aktualitāti, varētu tikt apstiprināšanai kopā ar valsts budžetu 2024. gadam.

Darba grupā vēl turpinās diskusijas par konkrēto priekšlikumu dizainu – likmēm, atvieglojumu lielumu un administrēšanas jautājumiem, tādējādi tie vēl var tikt precizēti pirms iesniegšanas Ministru kabinetā.

Plāno celt akcīzes nodokli

Viens no nodokļiem, kura likmes varētu mainīties jau 2024. gadā ir akcīzes nodoklis. Kā norāda FM, tas ir ceturtais lielākais ieņēmumu avots kopējos nodokļu ieņēmumos.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!