Foto: LETA

Bijušais Ventspils domes priekšsēdētājs ASV sankcijām pakļautais politiķis Aivars Lembergs (“Latvijai un Ventspilij”) norēķinās skaidrā naudā, svētdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “de facto”.

Lembergs šonedēļ pēc nelabvēlīgā Rīgas apgabaltiesas sprieduma intervijā "de facto" pauda, ka viņš turpina apstrīdēt ASV noteiktās sankcijas, taču vienlaikus apgalvoja, ka tās viņa dzīvi daudz neietekmē.

"Ir tā, ka es visos laikos esmu naudu saņēmis skaidrā. Un pensiju un deputātu [algu] es saņemu skaidrā. Līdz ar to es varu norēķināties skaidrā," atbildēja Lembergs uz jautājumu, vai ASV sankcijas viņam pilnībā liegušas izmantot banku pakalpojumus. Lembergs arī atzina, ka Latvijā neizmanto kredītkarti: "Priekš kam, lieka informācija. Jo mazāk jūs ejat caur digitālo sistēmu, jo par jums mazāk zina."

ASV sankcijas Lembergs līdz šim nesekmīgi centies apstrīdēt gan Latvijā, gan ASV, kur palīdzības sniegšanai piesaistījis vietējos juristus.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa apelācijas instancē izskatot tā dēvēto Lemberga krimināllietu, bijušo Ventspils mēru attaisnoja vairākās epizodēs, taču nemanīja, vien nedaudz samazināja, viņam piespriesto cietumsodu.

Abas puses spriedumu pārsūdzēs, papildina "de facto".

"de facto" ziņo, ka noklausīties spriedumu Lembergs ieradās Ventspils tiesas namā. Sēdes laikā, klausoties tiesnesi, politiķis iegrima pārdomās, bet pārtraukumā jau centās radīt iespaidu, ka spriedumu neuztver nopietni. Viņš pat nemēģināja rēķināt, cik tad tieši gadi aiz restēm vēl draud. "Tiesas spriedums nestāsies spēkā, līdz ar to man nav nekāda vajadzība neko rēķināt," sacīja Lembergs.

Viņš pieminēja citas krimināllietas, kā Digitālgeitu un apsūdzības Ogres mēram Egilam Helmanim, kurās viss izšķīrās tieši Augstākajā tiesā. Viņaprāt, uz tiesu izdarīts spiediens, sākot ar Rīgas pili un beidzot ar Vašingtonu.

Tiesas zālē Lembergu neapcietināja. Ja spriedums stāsies spēkā, tad viņam cietumā būtu jāpavada aptuveni divi gadi, aplēsis raidījums.

Uz jautājumiem, kāpēc sods samazināts, tiesnese Sandra Amola atsaucās uz informāciju par Lemberga personību, tajā skaitā veselību, kas bija jāņem vērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!