Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

Nedēļas nogalē vētra gan sestdien, gan svētdien pamatīgi postīja un plucināja Rīgu, kā arī visu Latviju – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests līdz svētdienas pēcpusdienai bija saņēmis vairāk nekā 1000 izsaukumus.

Vējš lauzis kokus, kas, krītot uz elektrības vadiem, Latvijā bez elektroapgādes atstāja tūkstošiem cilvēku, kā arī pamatīgi apgrūtināja vilcienu satiksmi un galvaspilsētas sabiedriskā transporta kustību.

Rīgas dome un uzņēmums "Rīgas meži" jau svētdienas pirmajā pusē aicināja pilsētniekus neapmeklēt ne pilsētas parkus un Mežaparku, ne bērnu laukumiņus un kapsētas, tostarp arī Lielos kapus.

Pēc Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācijas, svētdienas pēcpusdienā dažviet Latvijā vējš brāzmās varēja sasniegt pat 30 metrus sekundē.

Spēcīgā vēja un vētras dēļ LVĢMC iepriekš izplatīja oranžā un dzeltenā līmeņa vēja brīdinājumus, bet sestdien Rīgā arī oranžā līmeņa brīdinājumu par ūdens līmeņa paaugstināšanos.

Oranžā līmeņa brīdinājums nozīmē, ka tiek prognozēti hidrometeoroloģiskie apstākļi, kuri konkrētajā reģionā tiek novēroti salīdzinoši reti. Jābūt gataviem, ka var tikt radīti postījumi un zaudējumi, kā arī jāinteresējas par gaidāmajām hidrometeoroloģisko apstākļu izmaiņām.

Dzeltenā līmeņa brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja tiek plānotas aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, jābūt uzmanīgiem.


Par saviem novērojumiem naktī no sestdienas, 7. oktobra, uz svētdienu, 8. oktobri, portālam "Delfi" ziņoja arī vairāki aculiecinieki, daloties ar foto iemūžinātajiem vētras nedarbiem.


Savukārt vairāk par to, kā vējš bija plucinājis Rīgu sestdien, iespējams uzzināt šeit:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!