Foto: Shutterstock

Latvija aizsardzības spēju stiprināšanai iegādāsies četrus vieglās klases helikopterus MD-530F, mikroblogošanas vietnē "X" (iepriekš "Twitter") paziņojis aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Bruņoti šie helikopteri spēj iznīcināt pretinieku tehniku tuvā distancē.

Šobrīd gaidām informāciju no ražotājiem par konkrētiem piegādes termiņiem un izmaksām, raksta ministrs.

Aizsardzības ministrijas (AM) Militāri publisko attiecību departamentā portāls "Delfi" uzzināja, ka četrus helikopterus Latvija iegādāsies no ASV un tie būs paredzēti Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS).

Helikopteri paredzēti tuvā gaisa atbalsta sniegšanai un var tikt bruņoti.

Iegādātie helikopteri palīdzēs īstenot gaisa operācijas pret ienaidnieka objektiem tuvā distancē, nodrošinās gaisa atbalstu kaujas meklēšanas un glābšanas operācijām, kā arī veiks taktiskās izlūkošanas un transportēšanas operācijas.

Savukārt miera laikā šie helikopteri tiks izmantoti NBS Gaisa spēku pilotu kvalifikācijas uzturēšanai.

Paredzēts, ka Latvija nākamā gada pirmajā pusē saņems pilnu ražotāja izmaksu piedāvājumu, tad arī būs iespējams vienoties par konkrētu piegādes termiņu, norāda ministrijā.

AM atgādina, ka Latvija ir iegādājusies četrus helikopterus UH-60M "Black Hawk", kas nomaina fiziski un morāli novecojušos, padomju laikā ražotos Mi-17 gaisakuģus, kas tika izmantoti meklēšanas un glābšanas darbos, ugunsgrēku dzēšanai no gaisa, medicīniskai evakuācijai un gaisa transportēšanai, kā arī atbalstam mācību operācijās.

Jau ziņots, ka Sprūds oktobra sākumā vēstīja – nākamajos gados Latvija ir plānojusi palielināt ieguldījumus aizsardzībā, lai nākamgad tie sasniegtu 2,4%, bet 2027. gadā – 3% no iekšzemes kopprodukta, bet reālie tēriņi būšot lielāki, jo sākotnējiem plāniem vēl jāpieskata ap miljarda eiro investīcijas pretgaisa aizsardzībā.

Politiķis klāstīja, ka aizsardzības jomā valstij joprojām ir daudz vajadzību – jāattīsta Sēlijas poligons, jāturpina ieviest valsts aizsardzības dienestu un tā joprojām, bet pretgaisa aizsardzība ir viena no valsts drošībai kritiskajām spējām, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina ministrs.

Sprūds atzīmēja, ka Latvijai tiek veidota slāņveida pretgaisa aizsardzības sistēma – mums jau ir tuvās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas, bet nākamie ir plāni kopā ar Igauniju iepirkt vidējas darbības sistēmas. Šajā jomā līgums vēl jāparaksta, bet aizsardzības resors cer uz pirmajām šo sistēmu piegādēm 2025. gadā.

Latvijas aizsardzības resoram ir trīs raķešu sistēmu projekti – krasta aizsardzība pret kuģiem, vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas un raķešu artilērija.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!