Foto: Aizsardzības ministrija

Saeima ceturtdien, 26. oktobrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Aizsardzības industrijas likumprojektu, kas deputātu vidū raisīja debates par aizsardzības jomas iepirkumiem, kā arī sēdē izskanēja aicinājums attīstīt militāro ražošanu.

Aizsardzības industrijas likumprojekts ir izstrādāts, lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) valsts aizsardzības uzdevumu un starptautisko saistību izpildei nepieciešamo preču piegādes un pakalpojumu sniegšanas drošību.

Ko paredz likums?

Ar jauno regulējumu plānots noteikt jaunu aizsardzības nozares un aizsardzības industrijas sadarbības veidu – stratēģisko partnerību, kā arī piegādes drošības tiesisko ietvaru.

Saskaņā ar likumprojektu Aizsardzības ministrijai (AiM) būs tiesības slēgt stratēģiskās partnerības līgumus ar Latvijā reģistrētām kapitālsabiedrībām, kuras ir licencētas komercdarbībai ar stratēģiskas nozīmes precēm vai ir saņēmušas militārā ražotāja sertifikātu.

Tāpat AiM tiks pilnvarota izvērtēt piegādes drošības ietekmes faktorus, nosakot un izvirzot to veicinošas prasības, kā arī nodrošinot to izpildes kontroli, tādējādi veicinot NBS nepieciešamo materiāltehnisko līdzekļu un pakalpojumu piegādes drošību.

Lai stiprinātu valsts aizsardzību un drošību un paplašinātu NBS mobilizācijas resursu bāzi, likumprojekts skaidrāk definēs aizsardzības industrijas attīstības atbalsta un darbības drošības ietvaru un nosacījumus.

Likumprojekts arī paredz AiM iespēju iegūt līdzdalību kādā esošā vai jaunā kapitālsabiedrībā, ciktāl šāda kapitālsabiedrība īsteno piegādes drošības veicināšanas un nodrošināšanas uzdevumus, sniedz pakalpojumus un veic atsevišķu preču piegādes, kas ir stratēģiski svarīgi valsts drošībai.

Kulbergs norāda uz nozares reputāciju

Debatēs par likumprojektu opozīcijas deputāts Andris Kulbergs (AS) aicināja runāt par uzticību aizsardzības nozarei, par to, kas šajā nozarē noticis pēdējos gados.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!